Kako izbrati prava notranja vrata?

Notranja vrata so pomemben del vsakega doma, poslovnega prostora in ostalih nepremičnin. Osnovni namen notranjih vrat je razdelitev prostorov, ustvarjanje intime in preprečitev pogledov iz drugih prostorov. Nenazadnje so vrata pomemben del našega življenjskega prostora, saj skrbijo za dobro počutje in harmoničen videz prostora. Na voljo so različni materiali, načini odpiranja in številni barvni odtenki. Izbira ni preprosta, saj vrata običajno izbiramo za daljše časovno obdobje. Cena zato ne sme biti edini dejavnik odločanja. Predvsem je pomembno, da vam notranja vrata dobro služijo tako funkcijsko kot estetsko.

Dimenzije in odpiranje notranjih vrat

Za kakovostno montažo in popolno delovanje notranjih vrat je potrebna natančna izmera. Izmerimo višino in širino odprtine ter debelino zidu za umestitev ustreznega podboja. Višina odprtine se meri na gotovo postavljena tla. Določiti moramo tudi odpiranje vrat, ki je lahko levo ali desno. Pravilo je, da se odpiranje vrat določi, kadar odpiramo vrata k sebi. Torej, če so tečaji na levi strani, gre za levo odpiranje, in obratno, če so vrata pritrjena na desni strani, gre za desno odpiranje.

V pomoč vam bodo naslednji osnovni pojmi:

Zidarska odprtina vrat: odprtina, v katero se bo vgradil podboj skupaj z vrati.
Svetla odprtina vrat : odprtina, ki jo tvori podboj vrat.
Vratno krilo: tisti del vrat, ki se odpira in zapira.

Vrsta vrat

Na voljo je več vrst vrat. Upoštevajte prostorske možnosti in vaše želje. Izberite: polna vrata, vrata s steklom, steklena vrata, drsna vrata (ob steni ali v steno), zložljiva vrata ali vrata brez vidnega podboja.

 Površina notranjih vrat

Čeprav nudi les prijetno bivalno klimo, toplino in domačnost, velja ta za dražji material. Notranja CPL vrata so tako vse bolj popularna izbira. CPL pomeni kontinuirano stiskan laminat (continuous pressed laminate). Površine so ekološko neoporečne, saj sta glavni surovini smola in papir. Čiščenje in vzdrževanje CPL notranjih vrat je preprosto, saj so zelo vzdržljiva, trpežna in odporna na različne mehansko-fizikalne vplive ter neobčutljiva za umazanijo. CPL vrata prinašajo tudi večjo svobodo pri izbiri vrste vrat, dimenzije in barve. S pomočjo dekorjev PVC vrata pričarajo videz lesa.

V naši ponudbi boste našli tudi barvana vrata, lakirana vrata, vrata z visokim sijaje ali mat.

Polnilo vratnega krila in podboja

Sredica vratnega krila je lahko kartonasto satje (satovje) ali perforirana iverna plošča (iverokal).

SATOVJE
SATOVJE

IVEROKAL

IVEROKAL

Podboji so v celoti iz MDF plošče.

Barva notranjih vrat

Ključni dejavnik za izbiro vrat je barva. Izbirate lahko med enakomerno obarvanimi vrati ali dekorji v imitaciji lesa. Barvo vrat izbirajte skupaj z barvo talnih oblog. Vrata naj lepo dopolnijo vaš notranji interier.

 Skrita nasadila

Vrata s skritimi nasadili oziroma skritimi panti v prostoru ustvarijo drugačno vzdušje. Skrita nasadila imajo pomemben vizualni učinek. Poleg tega vplivajo tudi na kakovost vrat in njihovo tesnjenje. S skritimi nasadili so vrata v isti liniji z zidom, kar poudari sodoben videz ambienta.

Kljuke

Ko zaključite z izbiro vrat, ne pozabite na zaključni detajl – kljuko. Izberite primerno glede na stil in vrsto vrat. Kljuko za notranja vrata lahko izberete tukaj.

Kakovostna vgradnja

Priporočamo, da si pred nakupom stanje ogleda pooblaščen strokovnjak oziroma monter, ki natančno in pravilno izmeri odprtine ter poda ustrezne rešitve in predloge o izbiri vratnega krila in podboja. Tako se boste izognili kasnejšim težavam in dodatnim stroškom montaže. Strokovno usposobljena monterska ekipa vam bo zagotovila kakovostno uporabo in vizualno dovršena vrata.