Kako opremiti stanovanje v ekološkem slogu?

Ko se človek spomni, da je del narave, bolj zavestno pristopa do različnih področij in sprejema pametnejše odločitve. Tudi glede notranje opreme. Zato je ekološki slog vse bolj priljubljen. Gre za trend, ki poveličuje preprostost in omejenost, se osredotoča na okolju prijazne rešitve in naravne materiale, pridobljene na trajnosten način.

Eko slog je več kot estetika – je način razmišljanja o lastni okolici, od harmonično opremljenega doma do naravnega okolja.  Notranja zasnova v ekološkem slogu je namenjena vsem, ki cenijo načela varčevanja z energijo in zdravega načina življenja. Notranja zasnova, ki se nanaša na naravo, je kombinacija klasičnega in modernega oblikovanja.

Notranja zasnova je v sozvočju z naravo

Urejanje notranjosti se mora vedno začeti s pripravo razporeditve razpoloženj, to je palete materialov, barv in tekstur, ki bodo določile značaj dekorja. Pri ekološkem slogu je najbolje poseči po lesu, kamnu, keramiki, kovini, pa tudi volnenih, bombažnih ali lanenih tkaninah. In barve? Eko slog ljubi belo in sivo s poudarki črne in tako imenovane zemeljske barve, to so temno zelena, rumena in rjava. Naravni materiali bodo v ozadju teh barv pokazali svojo polno lepoto.

Enostavnost ni le simbolična ključna beseda. Oblikuje oblike pohištva in dodatkov v ekološkem notranjem oblikovanju. Za dosego naravnega učinka kombinirajte drago s poceni, moderno in tradicionalno. Okolju prijazno je obnoviti pohištvo, iskati pa tudi tisto iz naravnih materialov, brez umetnih dodatkov in lakov. Ogrejte notranjost s tkaninami, krznenimi prevlekami, pa tudi s toplo svetlobo – na primer s svečami.

V domu v ekološkem slogu bo srce velika družinska miza – po možnosti iz masivnega lesa z vidnimi razpokami in praskami.

ambient-ekoloski-slog1
Eko slog so naravni materiali in lepota, ki jih vidimo v nepopolnostih.

Eko stil stanovanja: tla, stene, vrata

Preden se lotite izbora pohištva in dodatkov, bodite pozorni na osnovo za notranjost: tla, stene, lesena dela. Trajni elementi dekorja so izredno pomembni, saj bo na primernem, plemenito preprostem ozadju tudi skromna ureditev v ekološkem slogu videti lepa.

WOODEN KITCHEN AND DINING ROOM
Kuhinja v ekološkem slogu

Na zaključne materiale, ki se uporabljajo v stanovanju, ne posegajte za vsako ceno. Če pa že, ne odstranjujte starega parketa ali zgodovinskih desk, ampak jih obnovite. V spalnici, otroški sobi ali pisarni, izberite pravi les ali lep posnetek iz kamna v hodniku ali dnevni sobi in ne na primer laminirane plošče. V kuhinji in kopalnici uporabite keramične ploščice v naravnih barvah, ki lahko posnemajo kamen v toplih odtenkih bele barve. Ne posegajte po marmorju ali ploščicah z zrcalnim sijajem.

AMBIENT EKOLOSKI SLOG2
Kopalnica z elementi ekološkega sloga.

Stene, pobarvane belo, bodo odlično dopolnile hišo v njenem eko ​​stiku . Ne le, da ta postopek optično poveča notranjost in jo naredi svetlejšo, ta barva je tudi odlična podlaga za prikaz predmetov, ki so se pojavili v vašem domu.

Ne skrbite za neenakomerne omete. Lahko jih  barvate tudi z mat barvo v sivo beli ali sivi barvi ali v meglenem odtenku roza, zelene ali modre. Občutljiva igra svetlobe in sence na stenski teksturi bo obogatila vašo eko hišo z vplivom wabi-sabija – filozofije iskanja lepote v nepopolnostih.

Notranja vrata izberite v barvah beli bor, beljeni hrast, hrast retro, temni oreh, ebenovina ali wenge.

 

Hiša v ekološkem slogu: pohištvo in dodatki

Osnova naravnega navdiha je les. Pojavi se lahko kjer koli: na tleh (svetle barve lesa so na primer hrast, beljen pepel), pohištvo, dodatki (npr. figurice, gumijasti svečniki). Notranji dizajn naj bo čim bližje naravi. Tudi košček debla pravega drevesa, prinešen iz gozda, ima lahko dekorativno funkcijo.

S pravo osnovo (ali celo projektom ekološke hiše) lahko poskrbite za izbiro premičnih elementov opreme. Stanovanjsko pohištvo v ekološkem slogu naj bo iz lesa ali furnirano. Ne potrebujete novega pohištva. Retro ali vintage kosi se bodo popolnoma ujemali ne samo z ekološkim slogom, temveč tudi z razmislekom o racionalni rabi virov, na kar bi morali biti usmerjeni z urejanjem ekološke hiše. Poškodovano pohištvo je seveda mogoče obnoviti, vendar je dobro, da kljub popravilom nosijo sledove preteklega časa in lastne zgodovine.

Ne pozabite tudi na reciklirano pohištvo. To je pohištvo, ki ga lahko izdelate sami, z uporabo različnih predmetov, ki vam bodo prišli na misel. Primarni primeri so zofe, mize in paletne police. Notranjosti dajejo precej surov, postindustrijski značaj, vendar na primer v kombinaciji s stilskimi blazinami lahko izgledajo odlično. Enako velja za lesene škatle. So poceni oziroma če boste imeli malo sreče, jih boste dobili celo brezplačno. Z malo spretnosti in navdušenja si lahko iz njih zlahka ustvarite na izvirno omaro za knjige.

NOTRANJA VRATA ALGO ELSA
Eko slog se odlično kombinira z vintage pohištvom in notranjimi vrati ELSA, ki se popolnoma ujemajo z barvo.

Ekološka hiša je tudi prostor za različne vrste obrti, vendar domače, ne eksotične, ki jo prevažajo velike ladje z drugega konca sveta. Resnično elegantni, zelo modni in hkrati resnično ekološki so lokalni ali regionalni izdelki. Poglejte torej za dodatke iz trajnostne proizvodnje, ki imajo čar ročno izdelane unikatnosti. 

Spomnimo se, da eko slog zahteva zmernost – tu je lahko le veliko živih rastlin. Notranjost naj bo neobremenjena, lahka, polna svetlobe in zraka. Če vam ni treba, ne pokrivajte oken – odprite notranjost svetu.

NOTRANJA VRATA ALGO NESTOR
V eko domu ne smejo manjkati naravne tkanine in veliko zraka in svetlobe, pa tudi kakovostna notranja vrata v barvi belega bora. Na sliki notranja vrata NESTOR.