Kako prepoznati desna in leva vrata?

Odločitev, povezana z izbiro in nakupom vrat, ne glede na to, ali gre za vhodna vrata v hišo ali stanovanje, ni samo izbira barve, dizajna, sloga, materiala ali funkcionalnosti. Vsak kupec se v nekem trenutku spopade z odločitvijo, na katero strani naj se izbrana vrata odprejo? Najboljša izbira vrat so tista, ki bodo najbolje izpolnila vašo funkcijo v vaši hiši ali stanovanju. Načelo je zelo preprosto in ga je mogoče uporabiti tako za vhodna kot tudi za notranja vrata.

Desna in leva vrata – kako jih razlikovati?

Ne veste, kako vedeti, ali so vrata desna ali leva? Obstaja nekaj preprostih in preizkušenih načinov, kako to ugotoviti.

Prvi način je, da se postavite pred vrata in jih odprete tako, da jih potegnete prosti sebi. Če je kljuka na levi strani, tečaji pa na desni, imate opravka z desnimi vrati. In obratno. Vrata, ki se odpirajo v vaši smeri in imajo kljuko na desni strani,  tečaje pa na levi strani, pomeni, da so vrata leva.  

NOTRANJA VRATA ENA DESNA VRATA
Desna vrata – notranja vrata ENA
NOTRANJA VRATA VETRO LEVA VRATA
Leva vrata – notranja vrata VETRO B

Drugi način je preverjanje, ali je smer vrat v smeri urinega kazalca ali v nasprotni smeri urinega kazalca. Vrata, ki se odpirajo navznoter, v naši smeri, v smeri urinega kazalca, so leva vrata. V nasprotnem primeru, so vrata desna.

Odpiranje vrat navznoter ali navzven?

Pazite, da delitve desnih in levih vrat ne boste zamenjali z delitvijo na navzven in navznoter odprta vrata. Ker pomeni nekaj povsem drugega. Prva od njih je odvisna od strani, na kateri so tečaji. Druga delitev pa preprosto označujejo smer odpiranja vrat.

SMERI ODPIRANJA VRAT
Prikaz smeri odpiranja vrat

Kaj morate upoštevati pri izbiri desnih ali levih vrat?

Izbira desnih ali levih vrat ni nepomembna. Pri urejanju bivalnega ali poslovnega prostora morate natančno razmisliti, katera od njih se bodo izkazal za bolj praktična. Pred nakupom določenega modela upoštevajte:

Funkcionalnost stanovanja – smer vrat lahko poveča ali zmanjša funkcionalnost stanovanja. Osnovna napaka je namestitev vrat, ki zavzamejo preveč prostora pri odpiranju ali trku s tesno stoječim pohištvom. Če ne morete priti do omare, stenske enote ali drugega pohištva z odprtimi vrati, je bolje razmisliti o spremembi smeri odpiranja.

Stikala za svetlobo – še en vidik, na katerega morate biti pozorni, je lokacija stikal za luči glede na smer odpiranja vrat. Ali morate zapreti vrata, preden lahko prižgete ali ugasnite luči? To že kaže na nepraktičnost. Stikala za luči morajo biti vedno pritrjene nasproti tečajev na strani, kjer je kljuka vrat.

Prihranki prostora – bodite pozorni na velikost prostorov, ki jih vrata ločujejo. Majhne sobe naj imajo vrata, ki se odpirajo navzven. Na ta način ne zapravite dragocenega prostora, ki je že tako omejen.

Priročnost – ali ste desničar? Leva vrata vam bodo bolj priročna. Na drugi strani se bodo desna vrata lažje odprla za levičarje.

Medsebojna blokada – v vašem stanovanju je ozek hodnik, iz katerega lahko pridete do drugih prostorov. Vrata, ki se hkrati odpirajo v sosednjih prostorih, se med seboj ne smejo prekrivati. V nasprotnem primeru lahko dve osebi, ki želita hkrati zapustiti svojo sobo, povzročita manjši trk. To bo hitro povzročilo njihovo škodo, poleg tega pa bo znatno zmanjšalo funkcionalnost komunikacijske poti.

To je le nekaj primerov in potencialnih situacij, toda na podlagi tega je mogoče ugotoviti, kako pomembno je, da se izbrana vrata odprejo na stran, ki vam zagotavlja maksimalno raven udobja in funkcionalnosti. Preden se odločite za nakup, dobro razmislite o svojih možnostih in omejitvah. Če želite vizualizirati situacijo, narišite načrt hiše/stanovanja, ga uredite, postavite pohištvo in druge elemente opreme na izbrana mesta in na ta način preverite, katera smer odpiranja vrat bo v taki situaciji najboljša.

Če je pozicioniranje desnih in levih vrat problematično, potem bi bilo dobro iskati manj standardne rešitve, kot so drsna vrata ali celo zložljiva vrata, ki so bila priljubljena pred mnogimi leti. Ne podcenjujte pravilne izbire smeri odpiranja vrat, saj lahko zanemarjanje v fazi načrtovanja ali naročila pomeni zmanjšanje udobja uporabe že nameščenih vrat in frustracijo, ki bi se ji lahko izognili, če bi več časa porabili za določitev parametrov vrat.

Priporočila

  • Včasih je smer odpiranja vrat določena s predpisi. Zaradi varnostnih razlogov mora biti kopalniško krilo vedno odprto navzven. Podobno je pri vratih, ki vodijo v kurilnico ali pomožno sobo z ogrevalnim kotlom.
  • V primeru majhnih prostorov bodo vrata, ki se odpirajo navznoter, zasedla dodaten prostor.
  • Vhodna vrata v stanovanje se običajno odpirajo navznoter. Obratna smer je preprosto neprijetna in nepraktična – prisilila bi nas, da se nagnemo ven.
  • Če se največkrat približamo vratom na desni, naj bodo leva in obratno – če se pogosteje približujemo levi, bi morala biti vrata desna.

Povprašajte strokovnjaka

Če niste prepričani, kakšna je krilnost vrat, lahko za vse podrobnosti vedno povprašate prodajalca oziroma naše strokovnjake. Tudi sicer imajo ljudje, ki naročajo vrata z montažo, najmanj težav, saj se vse natančne mere in smeri odpiranja določijo na meritvi.