Vhodna vrata za stanovanje

Vhodna vrata so prvi vidni element vašega stanovanja v bloku ali večstanovanjski stavbi. Prinašajo vizualno celostno podobo hodnika in ustvarijo prvi vtis. Vrata v stanovanje v bloku so tudi zaščitna pregrada pred nepovabljenimi in nezaželenimi gosti. Zato jih skrbno izberite.

Kakšen material vhodnih vrat za stanovanje izbrati?

Prodajne ponudbe vključujejo vhodna vrata različne izdelave. Zato bo vsak investitor brez težav našel rešitev, ki bo ustrezala njegovim pričakovanjem in stanovanjskim razmeram. Glavni kriterij delitve stanovanjskih vhodnih vrat je pogosto material, iz katerega so vrata izdelana.

VHODNA VRATA BLOK
Vhodna vrata stanovanja naj se ujemajo z notranjostjo

Lesena vrata za stanovanje

Za izdelavo lesenih vrat se običajno uporabljajo HDF in LDF plošče. To je material, ki učinkovito posnema naravno barvo različnih vrst lesa. Lesena vrata so dobra za stanovanja, ki jih navdihujejo tako klasični kot sodobni slogi. Njihova naravna tekstura se bo lepo zlila s pohištvom in drugimi elementi vaše hodniške opreme. Premamiti vas zna tudi privlačna nakupna cena. Pomembna pomanjkljivost lesenih vhodnih vrat pa je majhna razpoložljivost izdelkov proti vlomu. Varnostna vrata so običajno izdelana iz jekla, paleta modelov iz naravnega lesa pa se izkaže za zelo okrnjeno. Dodatna pomanjkljivost bo tudi slabši videz nekaterih modelov. To velja zlasti za najcenejša krila slabše kakovosti.

Jeklena vrata za stanovanje

Jeklena vhodna vrata v bloku so univerzalna rešitev. Uspešno jih lahko umestimo v starejše zgradbe, kot tudi v sodoben stanovanjski blok. Jeklena vrata so na volj v različnih barvah in zaključkih. Omeniti velja, da so jeklena vrata odporna na spremenljive temperature in povečano vlažnost. Trije tečaji zagotavljajo visoko uporabnost in dolgo življenjsko dobo. Prav tako je treba opozoriti, da jeklena vrata zaradi svojih lastnosti ne potrebujejo rednega vzdrževanja. So tudi odporna na mehanske poškodbe.

VHODNA VRATA ZA STANOVANJE
Jeklena vhodna vrata za stanovanje

Kvalitetna jeklena vrata imajo odlično raven toplotne in zvočne izolacije. V prodajnih ponudbah so tudi številni modeli s povečanimi varnostnimi parametri. Jeklena varnostna vrata izpolnjujejo visoke zahteve in njihova vgradnja se lahko izkaže za učinkovito zaščito stanovalcev.

Vizualni vidik vrat za stanovanje

Vhodna vrata varujejo vašo lastnino. Vendar ne smete pozabiti na njihove vizualne lastnosti. Splošno sprejeto je, da se vrata ujemajo s slogom okolja. Vhodna vrata v stanovanje se lahko ujemajo z videzom celotnega hodnika, pa tudi z vrati, nameščenimi pri sosedih. Vendar ni nobenih zahtev, ki bi stanovalcem prepovedale namestitev drugačnih, morda bolj vpadljivih vhodnih vrat.

BELA VHODNA VRATA
Vhodna vrata za stanovanje

Vhodna vrata stanovanja, ki posnemajo naravni les, so zelo priljubljena. Izbor modelov je tukaj ogromen, na izbiro imamo barve, kot so zlati hrast, svetli in temni oreh. Zlati hrast je v zadnjem času vse bolj priljubljena rešitev. Ta barva vrat ne izstopa preveč intenzivno, hkrati pa omogoča enostavno prilagajanje notranjim prostorom.

V ponudi boste našli tudi temnejše barve, kot je na primer temno siva – antracit barva. Ta se odlično  ujema s sodobnimi dizajni. Velja pa si zapomniti, da bodo temna vrata intenzivneje “lovila” umazanijo in prah bo bolj viden.

Dimenzije vhodnih vrat za stanovanje

Vrata za blok so na voljo v različnih dimenzijskih izvedbah. Njihova višina se običajno zapre do 210 cm. Širina vrat je določena v določbah zakona o gradnji. Po trenutnih zahtevah vrata v stanovanje v bloku ne smejo biti ožja od 90 cm. To je standard za vse novo zgrajene stanovanjske stavbe. V nekaterih starejših blokih lahko najdemo tudi vrata, široka 80 cm, vendar je to vedno bolj redka rešitev. Ne pozabite, da širša vrata pomenijo več udobja. Na primer predstavljajte si, ko prinašate različno pohištvo ali druge stvari v stanovanje. Zaradi tega nekateri investitorji izbirajo vrata tudi z nadstandardno širino (npr. 100 cm).

Vhodna vrata za stanovanje naj imajo lastnosti varnostnih vrat

Vhodna vrata v bloku so zaščitna pregrada proti vlomom. Standardna vrata so opremljena s tremi tečaji in dodatnimi rešitvami, ki povečajo raven zaščite.

Vrata v stanovanje v bloku imajo več razredov proti vlomu. Vrata drugega razreda odpornosti proti vlomu so zelo priljubljena. To so varnostna vrata, ki jih je mogoče vgraditi v stavbe na varnem območju, opremljenim z domofonom in nadzornim sistemom.

MASTER 56KR – 2. varnostni razred

VARNOSTNI RAZRED RC2

Nekoliko bolj kakovostna vhodna vrata v stanovanje imajo že tretjo stopnjo zaščite pred vlomom. Njihovo prebijanje vlomilcu vzame več časa in je povezano z dodatnim hrupom. Takšna vrata bodo dobra rešitev na stalno odprtih stopniščih in na mestih s povečanim tveganjem vloma.

MAGNUM 56K – 3. varnostni razred

VARNOSTNI RAZRED RC3

Toplotna izolacija vhodnih vrat za stanovanje

Večina več družinskih stavb že ima učinkovito ogrevanje stopnišč. Zato vhodna vrata v blok ne smejo zagotavljati najučinkovitejše toplotne izolacije. Na žalost na nekaterih lokacijah še vedno obstajajo situacije, v katerih morajo biti vrata tudi ovira pred mrazom, ki prihaja iz neogrevanih skupnih prostorov. Hladno, neogrevano ali močno prezračeno stopnišče sproža potrebo po nakupu vrat z dobrimi toplotnimi izolacijskimi lastnostmi. V tem primeru bodite pri nakupu pozorni na koeficient prenosa toplote, označen s simbolom U. Manjša je vrednost U, boljša je zaščita pred vdorom hladnega zraka in nižja je stopnja hlajenja prostora.

MAGNUM 68K

TOPLOTNA IZOLATIVNOST UD 12 14

Zvočna izolacija vhodnih vrat za stanovanje

Jeklena vhodna vrata bodo dušila tudi hrup s stopnišča. Ustrezno utišanje z vhodnimi vrati je zato izjemno pomembno, saj neposredno vpliva na vsakodnevno udobje življenja. Stanovanje v stanovanjskem bloku ne zagotavlja vedno optimalnega miru in tišine. Stopnice so močno uporabljene, zvoki, ki prihajajo s stopnic, pa so lahko precej moteči. Zato vas mora pri izbiri vhodnih vrat za stanovanje zanimati parameter zvočne izolacije. Raven hrupa je označena s simbolom Rw. Vrednost tega parametra bo podana v decibelih. Večja kot je številka, ki sledi simbolu Rw, boljša je raven zvočne izolacije.

Kakovostna vhodna vrata imajo stopnjo izolacije v območju Rw > 28 db. Nekoliko dražji modeli, a zelo učinkoviti, zagotavljajo izolacijo nad 30 dB.

MASTER 56KR – Rw = 40 dB

ZVOCNA IZOLATIVNOST RW 40DB

MAGNUM 56K – Rw = 44 dB

ZVOCNA IZOLATIVNOST RW 44DB

MAGNUM 68K – Rw = 46 dB

ZVOCNA IZOLATIVNOST RW 46DB