Kako urediti podstrešje v mansardno stanovanje?

Ureditev podstrešja je vedno ustvarjalni izziv. Ključno vprašanje je seveda preoblikovanje nestandardne kubature v funkcionalen kraj za življenje. Za končni učinek vizualna lahkotnost notranjosti ni nič manj pomembna. Vtis prostornosti v teh pogojih ni vedno lahko najti. Predlagamo torej, kako urediti podstrešje, polno svetlobe in dihanja.

KUHINJA MANSARDA
Kuhinja v mansardnem stanovanju

O občutku prostora v stanovanju je najbolje razmišljati v fazi načrtovanja. Prenova podstrešja je lahko povod za npr. povečati število in površino oken. Prilagoditev podstrešja v obstoječi zgradbi lahko včasih vključuje tudi korekcijo strešne konstrukcije, zaradi česar je mogoče premikati postavljene nosilce ali stebre (za to je seveda potreben gradbeni projekt). Če pa ne vplivamo na prostornino in prostorsko ureditev, nič ne izgubimo. Vsako stanovanje na podstrešju lahko s pravilno izbiro opreme in dekorja pridobi želeno lahkotnost.

NOTRANJA VRATA ALGO VETRO MANSARDA
Notranja vrata VETRO B

Ureditev mansarde. Lahka in prostorna.

Pri pripravi projekta adaptacije podstrešja ali preprosto pri odločanju o notranji zasnovi stanovanja velja uporabiti nekaj nasvetov.

Najprej se odločite za svetlo barvno paleto, po možnosti z belo na stropih in pobočjih ter z mehko senco tal. To ne pomeni, da v notranjosti ne bo barvnih poudarkov. Seveda bodo, vendar v obliki dodatkov – okrasnih predmetov ali tkanin. Tu se je najbolje odreči temni in masivni opremi.

DNEVNA SOBA MANSARDA
Zadrževanje in preprostost sta kot nalašč za ureditev katere koli notranjosti. Zagotovo pa sta vodili pri opremljanju mansardne dnevne sobe.

Drugi predlog je, da se v diskretnih zidnih konstrukcijah skrije čim več stvari. Zahvaljujoč temu se bo mansardna kuhinja izkazala za nepričakovano prostorno in funkcionalno, mansardna spalnica bo brez garderobe, ki prevladuje v sobi, ali masivnih komod, mladinska soba na podstrešju bo olajšala težko zadrževanje najstnika, otroška soba na podstrešju pa bo zlahka sprejela tudi največje število igrač. In kar je še posebej pomembno pod kotom, bo priročno shranjevanje številnih potrebnih stvari povezano z estetiko. V ospredje bo prišlo skrbno izbrano pohištvo, ki ustvarja značaj notranjosti in okrasi stanovanje.

SPALNICA MANSARDA
Podstrešna spalnica bi lahko to čudovito lahkoto dobila zaradi prostornih omar, ki zapolnjujejo eno od sten. Za nevtralnimi belimi frontami so izginila oblačila, obutev in dodatki ter dodatni kompleti posteljnine in brisač.

Ureditev mansarde. Veliko svetlobe!

Tretji nasvet je odpiranje oken. Seveda bodo koristne zavese, rolete ali žaluzije za zaščito zasebnosti in za uravnavanje dostopa sonca do sob. Bistvo pa je, da niti okenske dekoracije, kot so npr. rastline ali predmeti, ki so gosto nameščeni na okenski polici, ne bi dodatno zatemnili prostorov. Nasprotno – okna bi morala odpirati notranjost sveta.

KOPALNICA MANSARDA
Podstrešna kopalnica ima lahko poseben čar. Stari opečni in vidni strešni nosilci so bili pobarvani v belo, da bi v notranjost vnesli toploto in hkrati niso preplavili majhne sobe.

Četrti nasvet je povezan s to nitjo: skrbno oblikujte umetno razsvetljavo. Zlasti mansardna dnevna soba zahteva več svetlobnih točk, ki bodo zvečer ustvarile vzdušje v notranjosti. Če iz teme tudi odnesejo učinkovito urejene prostore pod poševnicami, bodo samodejno ustvarili vtis večje površine in prostornine kot v resnici. Podoben učinek lahko obogati in vizualno poveča katero koli drugo sobo na podstrešju.

DNEVNI PROSTOR MANSARDA
Še posebej na podstrešjih starih večstanovanjskih hiš, kjer običajno ni velikih oken, je treba skrbno razporediti tako funkcionalne svetilke (npr. na mizi, nad mizo, ob ogledalu) kot tudi bolj dekorativne ali romantične svetilke.

Ureditev mansarde. Večje odpiranje.

Dobro je uporabiti notranja vrata z zasteklitvijo. Ta naj bodo mat ali matirana. Tako kot pri izpostavljenih oknih, tudi tu ne gre za tesno zapiranje prostorov – z njihovo kubaturo, zmanjšano s poševnicami, bi lahko ustvaril vtis ogromnosti. Neprozorna zasteklitev sicer zagotavlja zasebnost članov gospodinjstva tudi v spalnici in kopalnici na podstrešju, a na drugi strani, zahvaljujoč temu, da prepuščajo svetlobo, ustvarjajo vtis večjega prostora in dajejo vtis svobode.

NOTRANJA VRATA ALGO BERGE MANSARDA
Notranja vrata BERGE

Kateri modeli se bodo še posebej dobro zlili s podstrešjem? Po eni strani tisti iz linije NESTOR , ki v notranjost vnašajo noto retro sloga. Po drugi strani pa sodobna notranja vrata iz kolekcije  PREMIUM, ki med drugim ponuja učinek stika s surovim, starim lesom. Tudi krila BERGE so popolna. Pomembno je, da obe seriji ponujata več vrst zasteklitev, med katerimi je enostavno izbrati najboljšo rešitev za dnevno sobo, kuhinjo, spalnico, otroško sobo ali kopalnico.

Sicer pa si celotno ponudbo notranjih vrat lahko ogledate TU.