Kako urediti stanovanje v rustikalnem stilu?

Rustikalni slog ne izgublja svoje priljubljenosti. Na eni strani zaradi povezanosti s hišo starih staršev in na drugi strani z dopustom na podeželju. Obstajajo tudi tisti, za katere je stanovanje v rustikalnem slogu želeno zatočišče, kraj miru po napornem dnevu, preživetem v živahnem mestu. Pomembno je, da takšni notranjosti ni treba zvesto posnemati grobo kočo ali revno graščino.

RUSTIKALNI BIVALNI PROSOTR
Rustikalni bivalni prostor

Rustikalni slog med drugim vstopa v uspešna razmerja v skandinavskem slogu in modernem slogu. To je zato, ker vsi temeljijo na preprostih oblikah, naravnih materialih in nežnih barvah. Da bi stanovanje dobilo rustikalen značaj, je včasih dovolj skrbno razvita osnova in dobesedno peščica premišljenih poudarkov, ki obogatijo modno skandinavsko ali sodobno notranjo opremo. Posledično bo vzbudil tople asociacije na podeželsko hišo, ne pa na muzej na prostem.

Rustikalno stanovanje – kje začeti?

Za rustikalno dekoracijo je smiselno, da temelji na lesenih tleh, terakotnih tleh v naravni opečno rdeči barvi ali s ploščicami v staromodnih aranžmajih, kot so zelo všečni geometrijski črno-beli vzorci, ki spominjajo na angleško kočo. Stene ne smejo biti preveč gladke, ampak morajo namerno lebdeti, da dajo občutek neenakomerne površine. Najbolje je, da jih pobarvate v sivo belem ali drugem nežnem odtenku, čeprav se bodo dobro obnesle tudi (na primer v spalnici ali otroški sobi) rustikalne tapete z majhnimi cvetličnimi vzorci ali tankimi črtami. Poleg tega je zelo pomembna tudi lesena obdelava. Na okna običajno nimate vpliva, se pa splača vlagati v lesene okenske police.

Predvsem pa skrbno izberite notranja vrata. Ker so najbolj izpostavljen element trajne notranje opreme, bodo rustikalna vrata dala ton celotnemu dekorju. Na izbiro imate dve smeri. Prvi je sklicevanje na zgodovinske rešitve. Najdemo jih v liniji NESTOR, ki jo zaznamujejo tradicionalne obloge in klasična zasteklitev.

NOTRANJA VRATA NESTOR
Model NESTOR 1,5 in 6.

Drugi je, da na novo oblikujete rustikalni slog, kot v liniji PREMIUM. Moderne, enostavne oblike kril popestri jasen, globok vzorec lesa, ki ga poznamo iz obrabljenih desk.

NOTRANJA VRATA PREMIUM
Model DRE PREMIUM 1,2 in 3.

Rustikalna dnevna soba

V dnevni sobi je vedno kavč. K rustikalni dnevni sobi se prilega rustikalna klop ali celo stara podeželska postelja, mehko obložena z blazinami v debelih platnenih prevlekah. Za kontrast lahko zraven stoji lahek fotelj z usnjenim sedežem, na primer metuljasti model. Funkcionalno dopolnilo notranjosti bo pohištvo kot je rustikalna komoda, rustikalna knjižna polica ali rustikalna miza. To je lahko tako stara kmetijska oprema kot novi predmeti, na primer iz obrabljenih desk pri rušenju starega skednja. Po drugi strani pa bodo za okna delovale lahke zavese iz modnega lana ali surovega bombaža.

RUSTIKALNA DNEVNA SOBA
Rustikalna dnevna soba. Skrita vrata SARA ECO.

Rustikalna kuhinja

Vgradna kuhinja v rustikalnem slogu je lahko povsem moderna, čeprav obogatena z lesenim dekorjem, a tudi stilizirana. Kako? Izbirate lahko med drugim iz surove opeke, obložene s ploščicami, ali z obloženimi vrati in predali. Za svež učinek je dobro uporabiti gospodinjske aparate s sodobno preprostostjo oblik v retro duhu, medtem ko je z zgodovinskimi navdihi najbolje kombinirati naprave z zelo modernim dizajnom.

V takšni notranjosti bi morala biti tudi rustikalna kredenca, pa tudi rustikalna miza – po možnosti pristno podeželsko pohištvo, obkroženo z enako starimi stoli, ki ni nujno, da sestavljajo komplet. Tu bodo dobro izgledali lonci in posode iz debele, neenakomerne keramike bakrenih tonov. Za nedeljsko večerjo pa posezite po bolj elegantni postrežbi, na primer z majhnimi cvetovi, položenimi na prtiček, ki je okrašen z vezeninami ali čipko.

RUSTIKALNA KUHINJA
Rustikalna kuhinja. Velika mera naravnega lesa, topla paleta t.i. zemeljske barve in preprostost opreme. To je dovolj, da moderna, tehnološko napredna kuhinja pridobi rustikalni čar.

Rustikalna kopalnica

 Čeprav je skušnjava, da bi šli v smeri staromodnega šika, včasih močna, bi morala biti kopalnica v rustikalnem slogu značilna predvsem preprostost. Umivalnik, stranišče in kad v retro slogu bodo tukaj na mestu, vendar morajo imeti zelo preprosto ozadje – ne zbujajo asociacij na slog palače. Podeželske navdihe bo odlično poudaril namizni umivalnik v obliki sklede, podprt na primer na staro mizo ali litoželezno podlago starega šivalnega stroja. Na oknu lahko visi platneni znak. Higienske dejavnosti bo olajšal preprost podeželski stol.

RUSTIKALNA KOPALNICA
Rustikalna kopalnica. Leseni dekor – v obliki pravih desk ali bolj praktičnih gres ploščic – bo ustvaril odlično podlago za rustikalno kopalnico. Pozornost pritegne tudi preprosta, stroga oblika kopalne kadi.

Rustikalna spalnica

Izberete lahko staro rustikalno posteljo ali moderno s trdim vzglavjem iz recikliranih desk. Stilizirane značilnosti notranjosti bo poudarila skrbno izbrana posteljnina – iz batista potiskana s cvetjem, vezena ali obogatena z odprtimi vložki. Za jutranje razpoloženje na podeželju bo poskrbela tudi prava odeja. Izberite takšno, ki dajejo vtis udobja. V spalnico postavite tudi rustikalno omaro ali drugo opremo z jasnim zgodovinskim pečatom. Predmet te vrste, še posebej obdan s sodobnim pohištvom, bo notranjosti dal toplino in edinstven čar.

RUSTIKALNA SPALNICA
Rustikalna spalnica. En dobro usklajen oblikovalski element, kot je močno ogledalo, uokvirjeno s starimi, od časa obrabljenih desk, lahko spremeni sodobno sobo v rustikalno spalnico.