Morski dodatki – kako jih vključiti v vaš dom, ne da bi preplavili notranjost?

Morski slog se ne pojavlja samo v obalnih mestih. Ljubimo ga, ker nas vse leto spominja na čare poletja. Pomorski slog je način, da uredite ne le poletni dom, temveč tudi apartma v mestu, če se želite vsak dan počutiti kot na počitnicah. Zaznamek notranjosti morskega sloga so sveže barve – predvsem bela, modra, odtenki peska in blago rjave barve. V dodatkih in okraskih pa so motivi, povezani z življenjem v ritmu valov.

MORSKI DODATKI
Izvirna ideja je lahko kos pohištva v modri ali zeleni barvi – predalnik, stol ali fotelj polepšajo notranjost in nikoli ne bodo dolgočasni.

Prinesite domov malo počitniške ohlapnosti in barv, izposojenih z neba in vode. Morski slog ima toliko različic, da se boste zabavali, preden boste izbrali okraske, ki ustrezajo vaši notranjosti. V svoj dom povabite morsko favno, floro in nekaj galebov. Vendar ne pretiravajte. Tovrstne ureditve so lahko hitro tudi prekoračene ali temeljijo na uporabi ne zelo izvirnih ali ne zelo žlahtnih dodatkov. Vendar pa vam nič ne preprečuje, da bi v svoje stanovanje vnesli morske navdihe in v najboljšem primeru ustvarili dnevno sobo ali mornarsko sobo kot hišo na plaži v Hamptonu.

Raznolikost morskega sloga

Obmorski slog, znan tudi kot angleški obalni slog, postaja vse bolj priljubljen. Nič čudnega, ker so sobe, opremljene v tem slogu, izjemno prijetne, svetle in elegantne, hkrati pa precej preproste za ureditev. Različice tega sloga, odvisno od zemljepisne širine, se med seboj nekoliko razlikujejo. V ZDA nas takšen slog spominja na Hamptons, poletno letovišče bogatih in znanih. Ta morski slog je bolj eleganten in klasičen. V Evropi ga povezujemo predvsem s špansko in portugalsko notranjostjo, pa tudi s francosko – je nekoliko ohlapnejša in bolj barvita, a vseeno stilska in elegantna. Drugačen morski slog opazimo  tudi pri Grkih in Italijanih, ki so mu dodali ščepec značilne ohlapnosti in neskladnosti.

MORSKA DNEVNA SOBA
Dnevno bivalni prostor v morskem slogu.

Morski slog: ključne barve

Klasična osnova za aranžmaje, ki se nanašajo na pomorsko temo, je sveža paleta modre, turkizne in granatne jagode, posvetljena z veliko količino bele barve, izolirana z lesnimi odtenki in zdrobljena z rdečimi poudarki.

MORSKA OTROSKA SOBA
Otroška soba v morskem stilu.

Na stenah, tleh, vratih, pa tudi pohištvu in drugih izdelkih opreme se lahko te barve pravilno pojavijo v kakršnih koli razmerjih. Da bi ohranili notranjo svetlobo, pa je dobro poudariti le eno površino (izbrana stena ali tla). Drugi bi morali biti bolj nevtralni, kot večina pohištva. Posamezni poudarki v ravnem notranjem oblikovanju in seveda dodatki so lahko izrazni.

Morski slog: materiali

Tako kot v skandinavskem ali rustikalnem slogu se tudi notranjost v morskem slogu osredotoča na naravne materiale. Tu prevladujejo les, kamen, vitraž ali različne vrste trave. Vse, zaradi česar bo soba prijetna, topla in vabljiva, da preživite čas v njej.

MORSKA SPALNICA TURKIZNA
Klasično mornarsko modro barvo za morski slog bo med drugimi uspešno nadomestila turkizna barva. Lahko eksperimentirate tudi s črno ali rdečo.

Morski slog: vzorci in motivi

Notranjost v morskem slogu naj ne bo brez črt, predvsem vodoravnih – kot v mornarskem kostumu. Dobra izbira je lahko tudi morska tkanina ali ozadje, na primer z majhnimi sidri ali volani.

MORSKA SPALNICA
Morsko sobo lahko opremite, na primer, z morskimi zavesam, morskimi blazinami, z morsko posteljnino ali morsko preprogo.

Morski slog: pohištvo

Pohištvo v notranjosti primorskega sloga naj bo predvsem leseno. Najbolje je, da izberete tisto v svetlih barvah (naravni les ali pobarvan v beli barvi), kar pa ne pomeni, da ne morete poskusiti v notranjost vnesti nečesa temnejše barve – črna ali temno rjava komoda, mizica ali omarica bo notranjosti dodala karakter. Če vas skrbi lahkotnost ureditve, jih nanesite le na dva izbrana elementa. Ne pozabite tudi, da se bodo notranjosti, ki jo navdihuje obmorska pokrajina, odlično prilegali tudi gladki elementi, brez vzorcev, celo belo ali sivo platno, ki spominja na jadro. Kontrastna modra ali rdeča obroba bo poudarila njihov specifičen značaj.

Morski slog: značilni dodatki

Glede dodatkov v morskem slogu je res veliko možnosti. Nekateri menijo, da so najboljši morski okraski domači tekstil ali namizni pribor, ki ga uporabljate, ko želite poudariti tematski značaj notranjosti, nato pa ga lahko tudi pospravite, da bi dobili bolj univerzalno sliko stanovanja. Izbira dodatkov za notranjost v obmorskem slogu ni težka, vendar bodite previdni, saj preveč okrasnih drobtinic v morskem slogu lahko prepreči, da bi prostor pridobil lepoto in se bo prej zdel kičast. Morske školjke, morski kamni in sveče, razširjene v različnih kotih stanovanja, bodo dodale toplino in pridih morskega podnebja v notranjost. Zanimivi so tudi motivi koral, ki jih najdete na slikah, blazinah in celo preprogah. Odlična rešitev je tudi uporaba razsvetljave v obliki zastarelih kovinskih svetilk. Ne pozabite na rastline, na primer, veliki, intenzivno zeleni listi eksotičnih rastlin, kot so palme in banane. Te bodo same po sebi edinstvena dekoracija.

MORSKA SPALNICA NOTRANJA VRATA ALGO SILIA
Notranja vrata SILIA bulay stalowy z »mornarskim« krogom.

Kot trajne morske okraske lahko uporabite tudi koščke lesa, kamenja ali školjk, ki jih najdete na plaži. Ljudje s strastjo do zgodovine bodo posegli po spominkih starih mornarjev ali ribičev, od mrež ali sidrišč do starih fotografij in morskih slik.

MORSKI DODATKI DNEVNA SOBA
Dekorativno sidro, rešilni pas, ribiška mreža, šablona vozlov pa tudi blazine z navtičnimi črtami in drugimi motivi, vzeti iz sveta morja. V tej dnevni sobi boste našli veliko idej za dodatke morskega stila.

Morski slog v premium izdaji

Tu pridete do najbolj izpopolnjenih rešitev. Zanimiva smer pri uvedbi morskega sloga v stanovanje bo tudi sklicevanje na tradicijo modernizma in medvojne “ladijske arhitekture”, ki sta notranjost stavb navdihnila z videzom čezatlantskih ladij. Me drugimi so ikona tega zagotovo nameščena notranja vrata z okroglim »oknom« v sredini krila vrat. 

NOTRANJA VRATA ALGO UNI BULAJ STALOWY LATTE
Kopalnica v morskem slogu je lahko resnično elegantna. Predstavljena ureditev temelji na kombinaciji temnega lesa kot s palube ladje s svetlo modro in belimi odtenki. Sodobna slika vzbuja asociacije na valove, prosto stoječa kad spominja na čoln. Pika na i v tej prefinjeni stilizaciji so notranja vrata UNI bulaj stalowy v barvi latte s spektakularnim jeklenim krogom.

Danes lahko med drugim najdemo to vrsto zasteklitve na modelih notranjih vrat STANDARD, UNI in SILIA . Elegantna in temeljito moderna vrata, diskretno poudarjajo visoko kakovostno notranjo ureditev v morskem slogu.

NOTRANJA VRATA Z VISOKIM SIJAJEM ALGO SILIA
Notranja vrata z visokim sijajem SILIA bulay stalowy.
NOTRANJA VRATA Z VISOKIM SIJAJEM ALGO VETRO D2 NOTTE
V morski slog se bodo odlično podala tudi notranja vrata z visokim sijajem VETRO D2 v barvi notte.