Ravnotežje skandinavskega sloga

Trend skandinavskega sloga je osvojil notranjost in to se ne bo kmalu spremenilo. Večina vas je verjetno že naletela na skandinavski slog. Na vsakem internetnem portalu in v revijah boste našli ogromno fotografij z notranjostjo skandinavskega sloga. Včasih niste prepričani, ali gre za skandinavski slog, morda bolj industrijski ali preprosto sodoben slog? Izkazalo se je, da se je skozi leta razvil skandinavski slog v več vrstah – od gustavijanskega s klasičnimi elementi, preko skandinavskega sloga v ljudski različici, nekoliko sladkega z mnogimi ročno izdelanimi detajli, preko modernega novega nordijskega sloga do najnovejše različice skandijskega šika, v katerem se pojavlja veliko zlata.

Skandinavski slog prihaja iz severne Evrope. Glavna značilnost skandinavskega sloga je močan odnos z naravo. Za notranjost, opremljeno v skandinavskem slogu, je značilen minimalizem in preprostost oblik. Svetle stene, les in funkcionalno pohištvo poudarjajo njegovo naravnost. Preprost in udoben skandinavski slog odlično deluje tako v majhnih kot v velikih stanovanjih pa tudi hišah, apartmajih in podobnih objektih. Njegove svetle barve optično popestrijo notranjost, surovi les pa jo ogreje. Geometrijski vzorci in pastelne barve dodatkov poživijo celotno skandinavsko ureditev.

GREY ARMCHAIR NEXT TO SETTEE IN BRIGHT LIVING ROOM INTERIOR WITH POSTERS AND WOODEN TABLE. REAL PHOTO
Dnevni bivalni prostor v skandinavskem slogu.

Materiali in tkanine v skandinavskem slogu

Notranjosti skandinavskega stila imajo rade naravne materiale. To je miren, prostoren in prijeten slog. Pri urejanju stanovanja v skandinavskem slogu poudarite njegovo naravnost. V skandinavskih stanovanjih je veliko elementov iz naravnega lesa. Ne samo da poudarja odnos z naravo, ampak predvsem ogreje sobo. Poleg lesa imajo pomembno vlogo tudi naravne tkanine. Sem spadajo bombaž, lan in juta. Odlično dopolnilo notranjosti skandinavskega sloga so posteljna pregrinjala in odeje z debelim tkanjem. V skandinavskem slogu niso le lep dodatek, ampak tudi funkcionalen. Uporaba naravnih materialov in tkanin naredi stanovanja v skandinavskem slogu harmonična in elegantna.   

Zgodovina skandinavskega sloga

To estetiko so oblikovali tudi materialni pogoji, ki so na Švedskem prevladovali v 18. stoletju. Gustavijski slog se je rodil zaradi revščine in omejenega dostopa do dragih materialov. Pohištvo in dodatke v tem slogu so odlikovali simetrija, surovina in uporaba naravnih, lahko dostopnih surovin. Pomanjkanje sredstev za pozlačene kose pohištva je Švede prisililo, da so jih zamenjali s preprosto leseno opremo. Namesto palačnih damastov ali žameta so uporabljali usnje in ovčjo volno. V zameno za marmor so postavili lesena tla. Kljub precej drugačnim materialnim razmeram, ki trenutno prevladujejo v tem delu Evrope, so za danes skandinavske notranjosti značilne funkcionalnost, preprostost in čiste linije.

Skandinavski slog v notranjosti – prijeten minimalizem, v katerega se je enostavno zaljubiti

Zakaj nam je tako všeč skandinavski slog? Razlog je preprost: imamo podobno svetlobo kot v severnih državah in veliko manj sončnih dni kot v južni Evropi, zato bele stene, svetlo pohištvo s pisanimi in črnimi detajli tako dobro delujejo. Čeprav prihajajo s severa, zaman iščejo hladnost in ostrino lokalnega podnebja. Nasprotno – so neke vrste protiutež razmeram zunaj. Notranjost v skandinavskem slogu je kot oaza, v kateri se, ne glede na vreme, počutite udobno in varno, hkrati pa preprosto domače.

Svetle barve in brez zaves so nekoliko povezani s hladnimi, modernimi sobami. Vendar uporaba naravnih materialov, kot so usnje, krzno ali lahka bukev, smreka, breza, bor in tikov les, učinkovito izolirajo te notranjosti. V tem slogu so tudi volnene preproge, blazine in mesnate, mehke tkanine, ki dajejo prostorom tudi udobje. V skandinavskih domovih je obvezna tudi topla svetloba sveč ali kamina. Bistvo pa je pomanjkanje občutka preobremenjenosti z dodatki ali notranjo opremo. Najpomembnejše je ravnovesje med funkcionalnim in prostornim ter prijetnim in družinskim.

NOTRANJA VRATA BERGE 6
Bela barva v nasprotju z izraznim pohištvom. Notranja vrata BERGE 6 poudarjajo vzdušje stanovanja.

V klasični izdaji skandinavski slog temelji na naravnih materialih in barvah. Najpogostejše povezave so topel les z belimi, sivimi in črnimi poudarki. Oblikovalci vse pogosteje vabijo tudi zlato v notranjost, kar daje skandinavskemu slogu eleganco in izviren značaj.

Skandinavci so obvladali umetnost notranje opreme, ki kompenzira vse vremenske nevšečnosti. In ker skandinavski dizajn slovi tudi po lepih, preprostih in funkcionalnih predmetih, ni čudno, da stanovanja v tem podnebnem pasu navdušujejo ljudi po vsem svetu. Pomembno je, da skandinavski slog ne določa socialni status, temveč potrebe, želje in udobje. Velika količina svetlobe, funkcionalnosti in preprostosti, ki priteka iz narave, začinjena z osebnimi poudarki, bo pomirila vsako dušo.

NOTRANJA VRATA PLUS 30
Skandinavski slog bo sprejel kakršen koli način osvetlitve prostora – bela vrata z zasteklitvijo, kot v modelu notranjih vrat PLUS 30, bodo v sobo povabila še več svetlobe.

Svetloba – prvi načrt skandinavskega sloga

Da bi razumeli severnoevropsko zasnovo, se moramo poglobiti v podnebne razmere, ki prevladujejo na teh območjih. Relativno dolge zime in malo sonca med letom vplivajo na izbiro barv in materialov v stanovanjih ter na oblikovanje nekaterih notranjih patentov. Za zmanjšanje učinka pomanjkanja svetlobe se kot podlaga uporabljajo svetle barve, kot so bela, siva, bež in modra. V skandinavskih domovih se izogibajo tudi zavesam. Drug način osvetlitve prostorov je uporaba svetlih površin, ki dobro odražajo sončne žarke.

Barve skandinavskega sloga

Pravilno izbrane barve, za ureditev v skandinavskem slogu, so zelo pomembne. Bela, bež ali siva naj prevladujejo v barvi sten, pohištva in morda tal. Svetle barve naredijo notranjost svetlejšo in prostornejšo. Dopolnjevanje aranžmaja z lesenimi elementi ogreva hladno skandinavsko notranjost. Takšno dejanje bo poudarilo naravnost bivanja.

Pomembno vlogo v sodobni notranjosti v skandinavskem slogu igrajo barviti dodatki. Izražene in pastelne barve v kombinaciji z umirjeno belo in sivo poživijo skandinavsko notranjost. Turkizna, modra, meta, zelena in nežna roza so najpogosteje izbrane skandinavske barve. Če želite opremiti notranjost v skandinavskem slogu, najprej upoštevajte, da se barve, ki jih želite uporabiti, pojavljajo v naravi.

Za manjše notranjosti so pomembna tudi vrata. Bela izgleda klasično, elegantno in lahko. Notranja vrata v svetlih furnirjih bodo prostor odlično polepšala – popolnoma bela bodo delovala tam, kjer si lahko privoščite hladno senco.

NOTRANJA VRATA BREZ VIDNEGA PODBOJA ALGO SARA ECO
Na fotografiji je prikazan model notranjih vrat brez vidnega podboja SARA ECO.

Odlična ideja bodo tudi vrata v barvi belega bora, ali modeli iz kolekcije NESTOR v odtenku écru. Lepo se zlijejo z dekorjem skandinavskega sloga in skupaj z drugimi elementi ustvarijo osnovo za variacije na temo dodatkov.

ECRU BARVANA
Barva ECRU
skandinavski slog v spalnici
Bela kraljuje v skandinavskem slogu – včasih so v drugih barvah le dodatki.

Skandinavski slog in narava

Skandinavce odlikuje velika strast do narave. Nič čudnega, da naravo pogosto vabijo domov. Enostavno leseno pohištvo (pogosto iz recikliranega lesa) in nujno lesena tla so osnova. Toda dodatki igrajo tudi tukaj pomembno vlogo. Tisti iz naravnih materialov, kot so lan, bombaž ali volna, obdajajo čute in telo ob dolgih zimskih večerih.

SKANDINAVSKI STIL
Kuhinja z jedilnico v skandinavskem slogu.

Pomembni so torej elementi, katerih barve, teksture ali vzorci črpajo navdih iz narave – cvetlični in živalski motivi na tkaninah ali dodatki v zemeljskih tonih ali na primer notranja vrata z imitacijo lesa. Svetlejša notranja vrata, v barvi kot je peščeni hrast, ne bodo preplavila prostora. Temnejše barve – z vtisom zoba časa, kot je hrast retro, pa so za skandinavski slog pravi biseri, saj se nanašajo na predmete z dušo, ki so na tem območju zelo cenjeni.

HRAST VINTAGE CPL
Barva hrast retro
NOTRANJA VRATA ALGO GALERIA ALU 20
Starani hrast izgleda odlično in v prostor vnaša naravo – notranja vrata v barvi hrast retro, model GALERIA ALU 20, se odlično ujema z lesenimi, masivnimi mizami in omarami.

Srečanje starega in novega v skandinavskem slogu

Tradicija je še ena osnovna sestavina v receptu za skandinavske notranjosti. In prav ta daje ogromno možnosti, da se pokaže, zato notranjost sploh ni monotona. Nič ne poudarja individualnega značaja toliko kot osebni dodatki ali pohištvo, katerih zgodovina sega več generacij nazaj. Babičine preproge ali starine so nepogrešljiv element skandinavskega sloga. Vendar pazite, da ne pretiravate s starimi predmeti ampak kombinirajte tudi z modernimi elementi.