Trendi notranjega opremljanja 2020

Vsako leto se bolj zavedamo pomembnosti vpliva bivalnega in delovnega okolja na naše zdravje in dobro počutje. V notranje prostore zato vnašamo trajnostne in naravne materialne. Občutek stika z naravo je nujen. Načrtovanje prihodnosti končno upošteva tudi potrebe tistih, ki živijo in delajo znotraj stavb.


ALGO DRE NOTRANJA VRATA BREZ VIDNEGA PODBOJA SARA ECO
Notranja vrata brez vidnega podboja oz. »nevidna vrata« Sara Eco.


Leto 2020 napoveduje razvoj, ne revolucijo. Toliko bolje! Med kapricičnimi modami bo lažje videti rešitve s trajnimi funkcionalnimi in estetskimi vrednostmi.

Naraven, topel in preprost skandinavski slog ne izgublja priljubljenosti. O tem pričajo tudi številni apartmaji in druge nastanitve, ki jih vidimo na slikah v ponudbah. Skandinavsko pohištvo je elegantno, narejeno iz naravnega lesa v svetlih odtenkih (npr. breza, bukev, jelša, beli bor, pojavlja pa se tudi v niansah belih in krem odtenkov), tkanine so naravne, s preprostimi vzorci, talne obloge pa večinoma t. i. kmečke deske, ki so lahko pobarvane v bele odtenke. Ni pa nordijski vpliv edini, ki kroji smernice. Sodobne hiše danes lahko vsebujejo veliko več stilskih niti.

Minimalizem in maksimalizem

Eden od njih je minimalizem. Pred nekaj leti se nam je zdel prehladen, povsem neizrečen. Danes sledimo novemu konceptu bivanja, ki stremi k preprostosti, urejenosti in čistosti. V marsikaterem bivalnem prostoru je le nekaj kosovo pohištva. Preprosto in udobno s poudarkom na kakovostnih materialih in izdelavi. Sodobne kuhinje ne morejo brez gladkih front in skritih ročajev, odpiranja na dotik ali ročajev v obliki utorov. Sodobne kopalnice pa brez skoraj nevidne tuš kabine, sestavljene samo iz steklenih plošč. Minimalizem spodbuja predvsem prečiščeno oblikovanje, kjer mora biti vse v harmoniji.

Tudi v letu 2020 bo minimalizem še prisoten. To napovedujejo predvsem tržni podatki o priljubljenosti trajnih elementov dekorja doma v minimalističnem slogu. Sem spadajo notranja vrata Sara Eco. To so vrata brez vidnega podboja, oz. »nevidna vrata«, ki se popolnoma prilegajo steni in omogočajo, da se vrata zlijejo s steno oz. postanejo »nevidna«, v kolikor so obdelana z enako barvo kot je stena.

Takšne diskretne rešitve zagotovo dolgo ne bodo šle iz mode.

Zakaj se torej čuti vse več maksimalizma? To je »prosti« slog katerega osnovna ideja je, da nečesa nikoli ne more biti preveč. Poenostavitev dizajna navdihuje notranje oblikovalce, da iščejo različne rešitve. V letu 2020 in nadalje bodo osnovni oblikovni elementi, kot so kuhinjsko in kopalniško pohištvo, še vedno zadržani. Kljub trendu »manj je več« pa bo vse bolj prisoten tudi vintage boho stil. Ta s paleto različnih barv, vzorcev, tekstila in drugih detajlov, ustvarja drzen slog. Boemski stil je svoboden, barvit a eleganten način opremljanja doma, ki predstavlja nomadsko uživaški koncept bivanja.

Od ekološkega sloga do biofilnega oblikovanja

 

ALGO DRE NOTRANJA VRATA Z VISOKIM SIJAJEM VETR D2 GABBIANO
Z izbiro elementov notranje opreme se želimo približati naravi. Med drugimi v prostoru tudi vrata Vetro D2, barva Gabbiano.

 

Tako kot minimalizem se je tudi ekološki slog v domovih pojavil na valu zanimanja za različne odtenke skandinavskega sloga. Vedno večjo vlogo igrata trajnost in ekološka osveščenost. Zanimanje za reciklirane materiale je iz dneva v dan večje. Izbiramo naravne materiale, poskušamo prihraniti vire, razmišljamo ne le o lastnem udobju, temveč tudi o stanju okolja. Številni svoje pohištvo izdelajo sami, na primer iz palet. Bistvo eko sloga je čim manjši poseg v okolje. Materiali so lokalnega izvora in enostavni za razgradnjo ter zdravju neškodljivi.

V letu 2020 bomo šli še dlje – k biofilnemu oblikovanju. Biofilija pomeni ljubezen do vsega, kar je živo, raste in se razvija. Zaradi naraščajoče mestne gradnje in nenehnega povečevanja migracij v mesta, hrepenenje po naravi narašča. Biofilno oblikovanje temelji na človeški potrebi po stiku z naravo. Vse več je naravnih materialov in interjerjev, ki nam omogočajo, da se počutimo bližje naravi. Pri izbiri notranje opreme ali dekoracije, pa ne bomo posegali le po naravnih materialih in obnovljivih virih. Poskusili bomo tudi, da so bili pridobljeni na naravi prijazen način, kot je na primer les za dodelavo v notranjosti, kupljen v nasadu in ne posekan v starem gozdu. Trend »druge narave« s poudarkom na zeleni notranjosti je vse bolj prisoten tudi v poslovnih stavbah oz. na sploh v vseh delovnih prostorih, saj prinaša večjo produktivnost, uspešnost in zadovoljstvo delavcev.

Moderna eleganca

 

ALGO DRE NOTRANJA VRATA Z VISOKIM SIJAJEM VETR D2 BIGIO
Eleganca leta 2020 je narejena iz naravnih materialov, preprostih oblik in elegantnih zaključkov. Na fotografiji notranja vrata z visokim sijajem Vetro D2, barva Bigio.


Moda za reinterpretacije stila art deco postopoma upada – iščemo svoj, sodoben stil elegance. Uporabljamo dragocene materiale, vendar iz njih ustvarjamo nove, enostavnejše oblike. Z veseljem bomo tudi notranje ureditve opremili na skrbno izbrani, ekspresivni barvni paleti. Izberemo modne stenske barve, okrasimo mize z vitražom, pogumno vnesemo pohištvo v odtenkih, ki niso rjavi in ​​črni.

Isti trend kaže tudi linija notranjih vrat Vetro D2 z avantgardno zastekljenim vratnim krilom, ki je na voljo v različnih izgledih – od globoke mat do močnega kovinskega ali klasičnega sijaja. Ta vrata med drugim navdušujejo v črni, mornarsko modri in nasičeni vijolični barvi. Brez dvoma bodo ti modeli, izbrani v letu 2020, še dolgo krasili notranjost sodobnih domov.