Rosenje oken na notranji in zunanji strani. Razlogi in kako jih preprečiti.

Ali so zarošena stekla razlog za skrb?

Nastajanje vodne pare, tako na notranji kot zunanji strani stekla, je povsem naraven fizikalni pojav, ki nima nobene zveze s slabo kakovostjo okna ali stekla, kot mnogi zmotno verjamejo. Razblinimo dvome o tem in pojasnimo, kako se spopasti s težavo.

Zarošena stekla in s prostim očesom viden kondenz na površini stekla sta, še posebej zgodaj jeseni in spomladi, pogosta težava v naših hišah in stanovanjih. Je takšno stanje skrb vzbujajoče? Najpogosteje ne, vendar je bolje preveriti možne vzroke tega pojava.

Rosenje stekel ne pomeni nujno konstrukcijske napake okna. Kaj storiti, da stekla na oknih ne bodo zarošena?

Praviloma je ta pojav povezan s previsoko stopnjo vlažnosti v prostoru, preveliko razliko v temperaturah znotraj in zunaj hiše in pomanjkanjem ustreznega prezračevanja v prostoru.

Rosenje stekla na zunanji in notranji strani je praviloma naravni fizikalni pojav, ki sestoji iz kondenzacije vodne pare. To je povezano s slabo delujočim prezračevanjem v hiši. Težava nastane, ko opazite rosenje oken med stekli.

Rosenje oken na notranji strani

Kapljice vodne pare, ki se pojavljajo na steklu od znotraj, torej znotraj našega prostora, so najbolj naraven fizikalni pojav, ki nastane zaradi razlike med temperaturo zunaj in znotraj. Ne pozabite, da je zasteklitev tista, ki vas neposredno ščiti pred hladnim zrakom, na njeni površini pa lahko opazite razliko v obliki kondenzirane vodne pare. Na intenzivnost tega pojava neposredno vpliva tudi dejstvo, da vaše hiše ali stanovanja pogosto nimajo ustreznega prezračevanja, kar je pomembno predvsem v prostorih, kjer je visoka stopnja zračne vlage, na primer v kuhinji ali kopalnici. Zanimivo je, da je v takšni situaciji pojav zamegljenosti oken v hiši dokaz njegove tesnosti, ne obratno! Topel zrak, ki ne more uiti navzven, se preprosto usede na steklo, ki je najhladnejša površina v prostoru, kjer kondenzira. V takšni situaciji je dovolj zagotoviti ustrezen pretok zraka in potrebno je dodatno prezračiti prostor, v katerem je prišlo do težave.

ROSENJE OKEN OD ZNOTRAJ
Rosa na oknih na notranji strani pomeni, da je v prostoru previsoka vlažnost.

Situacija je podobna rosenju ogledal v kopalnici – med daljšim kopanjem v vroči vodi se para usede na hladne ogledalne plošče in kondenzira. Do povečanega rosenja oken pride tudi v kuhinji med intenzivnim kuhanjem, ko napa ne dohaja selekcije vroče pare. V tem primeru morate najprej zagotoviti ustrezno prezračevanje prostorov.

PREZRACEVANJE KOPALNICE
Ko se tuširate, naj bodo vrata kopalnice zaprta, po tuširanju pa je prostor dobro prezračiti.

Previsoka vlaga v prostorih je lahko tudi posledica procesov »dihanja« sveže zgrajenih sten in stropov, obnovitvenih del (npr. kitanje, pleskanje), včasih je posledica slabo izoliranih sten z vlago.

Za pravilno rosenje stekel je najpomembnejše pravilno delovanje odvodnih zračnih kanalov. Ti kanali se uporabljajo za odvajanje zraka skupaj z vodno paro, ki jo vsebuje. Če prezračevanje ne deluje pravilno, se vlaga v prostoru nabira in useda na okenska stekla. Zgodi se, da vodna para kljub neprekinjenemu zračenju prostorov še naprej kondenzira. V tem primeru je treba problem reševati sistemsko, z ustrezno zasnovo in izvedbo prezračevanja.

Če torej opazite, da so okna v naši hiši vedno pretirano zarošena, razmislite o vzrokih za neustrezno mikroklimo v prostorih.

Ne pozabite, da je potrebo odvečno vlago odstraniti z učinkovitim prezračevalnim sistemom in sistematičnim prezračevanjem. Pozimi je najbolje za nekaj minut odpreti okna, s čimer boste odstranili vlažen zrak in stanovanje napolnili s suhim zunanjim zrakom, ki se bo hitro segrel in temperatura se bo vrnila na prejšnje stanje. Zelo pomembno je tudi mikroprezračevanje, ki zagotavlja stalen dotok svežega zraka v prostor (vsa naša okna imajo serijsko možnost mikroprezračevanja).

Če prezračevanje in mikroprezračevanje ne pomagata, je verjetno krivo slabo prezračevanje, na primer slab prepih pri gravitacijskem prezračevanju. Prav tako je treba analizirati, ali ste okna izbrali pravilno, torej ali ste upoštevali vrsto prezračevanja v objektu oziroma njegove omejitve. Včasih je dobro zamenjati nedelujoče gravitacijsko prezračevanje z mehanskim prezračevanjem in okna opremiti z difuzorji z nadzorom vlage.

Če nameravate zamenjati okna, se splača razmisliti o nakupu oken z dovodom zraka, izbrati profile in stekla z boljšimi toplotnimi parametri ter investirati v montažo po ral smernicah. Tako boste zmanjšali tveganje za t.i toplotni most in posledično rosenje oken na notranji strani.

Rosenje oken na zunanji strani

S pojavom rosenja oken z zunanje strani se boste srečali v spomladanskem in jesenskem obdobju. To je čas, ko hiše še niso ogrevane in zunanja temperatura ponoči močno pade. Na rosenje oken poleg temperature vpliva tudi stopnja zračne vlage. Z visoko vlažnostjo in padci temperature ponoči niso samo okna zjutraj prekrita z roso, ampak tudi avtomobili in trava. Gre torej za naravni fizični proces.

Zanimivo je, da je lahko tudi tako prozaična stvar, kot je lokacija oken, odgovorna za odlaganje vodne pare na površino stekla od zunaj. Okna v hiši na severnih stenah se bodo zarosila veliko pogosteje kot okna na južni ali zahodni steni.

ROSENJE OKEN ZUNAJ
Rosenje stekla v oknih na zunanji strani je standardni fizikalni pojav, ki sestoji iz kondenzacije vodne pare, ki je posledica visoke ravni vlažnosti.

Rosenje stekla z zunanje strani se pogosto pojavi pri steklih z nizkim koeficientom toplotne prehodnosti Ug, tj. višje kot je toplotnoizolativno okno, večja je stopnja kondenzacije. Kako to razložiti? Steklo z dobrimi toplotnoizolacijskimi parametri prepušča malo toplote navzven in ostane hladno zunaj. Zaradi tega se vodna para, ki nastane kot posledica temperaturne razlike, usede na njeni zunanji strani.

Rosenje oken med steklom JE PROBLEM!

Vzroke za rosenje stekel znotraj in zunaj že poznate in kako jih relativno enostavno odpraviti. Kaj pa, če se rosenje pojavi v notranjosti stekla? Ta pojav vedno skrbi stanovalce in to je dobro, saj je to edina situacija, ko lahko govorimo o rosenju oken, kar je neposredno povezano s problematiko tesnjenja oken. Nastanek takšne situacije pomeni, da je okno izgubilo svojo osnovno sposobnost opravljanja svoje vloge in so bile njegove toplotnoizolativne lastnosti okrnjene. Vlaga, ki se nabira na površini, prodira v notranjost in ne le ohlaja prostor, temveč tudi zmanjšuje estetsko vrednost okna, saj lis in madežev, ki nastanejo v notranjosti zasteklitve, ni mogoče odstraniti. Edini izhod iz te situacije je čimprejšnja zamenjava zasteklitve ali celotnega okna z novim. Če imate še vedno garancijo za vgrajeno, okvarjeno okno, se reklamacija brez večjih težav obravnava pozitivno in se steklo zamenja.

ROSENJE OKEN MED STEKLOM
Rosenje oken je najpogostejše v jesenskih in spomladanskih mesecih.

Kako zagotoviti prijetno in zdravo klimo v prostoru?

Izkazalo se je, da je pojav rosenja steklenih površin veliko bolj zapleten. Redko oziroma celo zelo redko je okvara ali puščanje okna odgovorna za kondenzacijo vodne pare na steklih. Razlog običajno ni nepravilna montaža, ki bi se zdela skoraj gotova. Obstaja veliko različnih razlogov za rosenje stekel ali odlaganje vodne pare na steklih.

PREZRACEVANJE
Pogosto zračenje v prostorih, ki so izpostavljeni precej višji stopnji vlažnosti, lahko prepreči čezmerno rosenje oken.

Nastajanje kondenza učinkovito preprečujete z vzdrževanjem stalne temperature v prostoru skozi ves dan. Da bi povečali vaše udobje, je dobro upoštevati tudi nekaj naslednjih pravil:

  • Optimalna temperatura v prostoru naj bo 21 °C in ne sme biti nižja od 18 °C.
  • Relativna zračna vlaga mora biti cca 40 %.
  • Vrata, ki ločujejo prostore z različnimi temperaturami, naj bodo zaprta, v primeru nižje temperature ponoči – prostor zvečer prezračite.
  • Ne sušite perila v stanovanju.
  • Med kuhanjem in prhanjem naj bodo vrata zaprta, nato pa prostore dobro prezračite.
  • Bodite pozorni tudi na vklop nape med kuhanjem.
  • Priporočljivo je zmanjšati število lončnic.
  • Zagotoviti je potrebno ustrezno kroženje zraka.
  • Pomemben element je tudi pravilna postavitev radiatorjev – najbolje neposredno pod okna.

Konstruktivni načini združevanja oken

Da bi zagotovili optimalno kroženje zraka v območju oken, je dobro namestiti grelna telesa pod njimi (tudi pod strešnimi okni).

Pomembna je toplotna prehodnost stekla

Višji kot je koeficient toplotne prehodnosti stekla (slabše toplotnoizolacijske lastnosti), večja je verjetnost pojava rosenja stekla. Torej je tudi pri nižji zračni vlagi možna kondenzacija vodne pare na oknih. Steklo z višjim koeficientom toplotne prehodnosti je pri enaki temperaturni razliki znotraj in zunaj veliko hladnejše od stekla z nižjim koeficientom.

Okna BluEvolution 92

 Energetska učinkovitost na najvišji ravni.

Uw za Ug=0,5 *

* Vrednost Uw je podana za referenčno okno dimenzij 1230 x 1480 mm.

BLUEVOLUTION92
BluEvolution 92 je rešitev, ki združuje sodobne tehnologije, funkcionalnost in dizajn na najvišji ravni.

Razvlažilnik zraka za boj proti vlagi v zaprtih prostorih

Nakup razvlaževalnika zraka je lahko vaš zaveznik v boju z vlago, ki se kaže tudi v zarošenih steklih. Ta naprava na električni pogon zajema in odstranjuje vodo, nakopičeno v zraku, s čimer želi doseči optimalno raven vlažnosti, ki znaša približno 40 %. Zrak se v razvlaževalec sesa s pomočjo ventilatorja, ki ga spremeni v tekočino in odvaja v poseben rezervoar znotraj naprave. Domači razvlaževalniki imajo lahko različne kapacitete od 5 do 40 litrov na dan. Vendar so namenjeni samo za delovanje v domačih razmerah in majhnih prostorih. Pri izbiri prave naprave pa morate upoštevati na primer hrup, ki ga ustvarja, obliko ali prostor, potreben za postavitev. Ne pozabite, da je notranja vlažnost kompleksen problem in v nekaterih primerih se lahko sam razvlaževalec izkaže za nezadostnega.

RAZVLAZEVALNIK ZRAKA
Previsoka vsebnost vlage v prostoru ima negativen vpliv, zato vanj postaviti razvlažilnik zraka.

Če povzamemo, je rosenje oken, tako od zunaj kot od znotraj, najpogosteje naraven fizikalni pojav in ne bi smelo povzročati velike skrbi. Možni preventivni ukrepi, s katerimi lahko omejite obseg pojavljanja pojava, se osredotočajo predvsem na zagotavljanje ustrezne temperature oziroma vlažnosti. Edina situacija, ki bi vas morala resnično skrbeti, je pojav vodne pare v notranjosti zasteklitve – samo v tem primeru lahko govorimo o rosenju oken zaradi njihovega puščanja in o potrebi po radikalnejših ukrepih.