Čiščenje in vzdrževanje vhodnih vrat

Vhodna vrata so izložba stavbe. Zanemarjena ali umazana pričajo o lastniku in ustvarjajo negativen pridih. Da bi vhodna vrata ohranila brezhibno površino, trajno udobje uporabe odpiranja in zaklepanja ter optimalno tesnjenje, je potrebno elemente redno čistiti, negovati in ustrezno vzdrževati. Nepravilno čiščenje ali ne čiščenje vhodnih vrat bo vplivalo na njihovo funkcionalnost in tako povzročilo hitrejšo potrebo po zamenjavi vrat.

VZDRZEVANJE VRAT
Za ohranitev lepega vizualnega učinka vhodnih vrat in brezhibnega delovanja, je potrebno redno čiščenje in vzdrževanje.

Čeprav so zunanja vrata izpostavljena neugodnim vremenskim razmeram, se na čiščenje in vzdrževanje pogosto pozabi. Vendar ne pozabite, če nova vhodna vrata ustrezno negujete in vzdržujete, vam bodo ta služila in trajala več let.

Čiščenje in vzdrževanje vrat in nerjavečega jekla

Nerjaveče jeklo – INOX je sicer zavarovano pred rjavenjem, vendar ga je zaradi različnih zunanjih dejavnikov in vremenski razmer, prav tako potrebno čistiti in vzdrževati. Nanj se lahko nabirajo nečistoče. Tudi ročaji in kljuke iz nerjavečega jekla ob kakovostni izdelavi ohranjajo izjemno vizualno privlačnost in jih je v primerjavi z drugimi materiali enostavno čistiti. Za čiščenje uporabite toplo vodo in neagresivno čistilno sredstvo. Uporabite mehko krpo, ki ne bo puščala nikakršnih sledi oz. prask.

Za podaljšanje življenjske dobe vhodnih vrat je nujna tudi nega in vzdrževanje kljuk in ročajev iz nerjavečega jekla.

Ne zanemarite tudi tesnil saj ta čez čas otrdijo in izgubijo prvotno prožnost, kar vpliva na samo tesnjenje vhodnih vrat.  Zato jih je, najbolje pred zimo, temeljito očistiti in namazati. Tako bodo ohranila mehkobo in prožnost. S tem boste tudi preprečili plesnivost in staranje tesnil. Če imajo vrata steklene površine, za te preprosto uporabite nekaj tople vode, čistilo za steklo in mehko krpo. Steklo očistite s krožnimi gibi od zgoraj navzdol ali od znotraj navzven. Čiščenje izvajajte pri optimalni temperaturi – do največ 25°C.

Čiščenje in vzdrževanje aluminijastih vrat

Tudi za aluminijasta vrata se za čiščenje uporablja voda s PH nevtralnim čistilom. Nikoli ne uporabljajte kislih ali bazičnih čistilnih sredstev, saj lahko poškodujejo barvano aluminijasto površino. Uporabite mehko krpo, ki ne bo puščala prask. Če pa se te pojavijo, jih je najbolje odstraniti s kakovostnim prašnim premazom. To je način, ki bo vrata popolnoma osvežil. Odločitev za prenovo aluminijastih vrat je odlična priložnost za spremembo njihove barve, ki lahko bistveno spremeni fasado.

VZDRZEVANJE VHODNIH VRAT
Pod redno vzdrževanje spada tudi pregled, pričvrstitev in namaz ključavnice.

Čiščenje in vzdrževanje lesenih vrat

Lesena vrata morate le obrisati (skupaj s tesnili) z bombažno krpo, navlaženo s toplo vodo in malo čistilnega sredstva, ki ga morate nato dobro izprati s čisto vodo. Lesena vrata morate temeljito posušiti s suho krpo. Za lesena vrata ne uporabljajte izdelkov z amoniakom. Lesena vrata je treba vzdrževati vsaj enkrat letno. Praske lahko odstranite s poliranjem vrat ali z uporabo voskov za polnjenje. Nastale pomanjkljivosti laka je mogoče dopolniti, na primer s sanacijskim lakom. Dobra izbira je tudi  paropropusten lak, odporen na sončno svetlobo. Na vrata, ki so izpostavljena vlagi, je potrebno dati posebno pozornost in uporabiti tekočino za mazanje in vzdrževanje tesnil.

NASTAVITEV VRAT
Vrata morajo delovati brez zatikanja. Tečaje je potrebno ustrezno priviti oziroma odviti.

Čiščenje in vzdrževanje PVC vrat

Vrata iz PVC je treba redno čistiti z vodo in čistilnim sredstvom ter bombažno krpo. PVC je zelo enostaven za čiščenje in vzdrževanje. Manjše praske lahko popravite s posebnim korekcijskim pisalom ali pasto.

CISCENJE PVC VRAT
Čiščenje PVC vrat je enostavno.