Zvočna izolacija vhodnih vrat

Zvočna izolacija je v današnjem času pav tako pomembna kot toplotna izolacija. Sodobno zvočno okolje se je bistveno spremenilo. Iz okolja neprestano prejemamo kopico šumov in raznih zvokov. Kadar gre za obremenitve s hrupom, govorimo o motečih, neželenih zvokih. Naše akustično udobje je odvisno od zaščite pred izpostavljenostjo hrupa, varnosti in zasebnosti. Dolgotrajna izpostavljenost hrupu pomembno vpliva tudi na kakovost bivanja, zdravje in dobro počutje.

Zvok sicer najlažje prehaja preko stavbnega pohištva – oken, a zanemarljiva niso tudi vrata. Kadar se hrupa ne da ublažiti, so priporočljiva zvočno izolativna vrata.

Zvočna izolacija vrat je odvisna od materiala in njegove debeline, od kakovosti izdelave in tesnjenja površin. Upoštevati je potrebno, da zvok prehaja tudi preko podboja, ključavnice in okovja. Zahvaljujoč sodobni tehnologiji je mogoče kupiti zvočno izolativna vrata, ki že vsebujejo vgrajeno zvočno izolacijo v vratnem krilu. Takšna vrata morajo predvsem dobro tesniti na stiku z vratnim podbojem. V nasprotnem primeru je zvočna izolacija slaba. Po zunanjem videzu se takšna vrata ne razlikujejo od navadnih vrat brez vgrajene izolacije.

Posebno pozornost je potrebno nameniti tudi montaži vrat. Vgradnja mora biti strokovna in natančna. V nasprotnem primeru vam dobra zvočna izolativnost vrat ne bo prinesla želenega učinka.

Pri novogradnjah se danes načeloma upoštevajo sodobni standardi in gradbeni predpisi. Pred leti pa je večina kupcev kupila vrata ne glede na namembnost. Torej ne glede na to ali so vrata namenjena za hišo, stanovanje, poslovni objekt ipd. Posebno pozornost je potrebno nameniti predvsem zvočni izoliranosti oz. protihrupni zaščiti v večstanovanjskih stavbah. Najbolj problematične so starejše stavbe, kje so običajno vgrajena vhodna vrata brez kakršnekoli zvočne izolacije. Hrup se širi iz sosednjih stanovanj, pogosto ga zaznavamo tudi iz okolice. Bivalno okolje nam zato ne prinaša sprostitve in mirnega počitka.

VHODNA VRATA ZA STANOVANJA

MAGNUM 68K

MAGNUM 56K

MASTER 56KR

Za primerjavo: vhodna vrata SPECIAL 56S (28 dB) in vhodna vrata MASTER 56KR (40 dB) so v konstrukciji enaka, a različna v polnilu, ki prinaša boljšo zvočno izolacijo. + 12 dB pomeni skoraj štirikrat boljšo zaščito pred hrupom.

VHODNA VRATA ZA HIŠE

EXCLUSIVE 84P

PERFECT 68X