Kako zaščititi okna pred obnovo doma

Prenova hiše ali stanovanja je zahteven projekt, ki obljublja nekaj novega. Pravo delo se začne, ko izberete vse, kar potrebujete. Najprej odstranite vse, kar uporabljate vsak dan. Nato zaščitite vse, česar ne morete odstraniti, vključno z okni.

ZASCITA STAVBNEGA POHISTVA
Med prenovo doma ustrezno zaščitite stavbno pohištvo.

Z ustreznim vzdrževanjem visokokakovostna okna zdržijo več let. Trendi v notranjem oblikovanju se z leti spreminjajo in morda boste želeli osvežiti barvo sten ali izvesti obsežnejše spremembe, s katerimi boste uresničili želje o svojem sanjskem domu. Vendar tudi najmanjše prenove predstavljajo tveganje za poškodbe oken. Kakršna koli barva, lepilna malta, omet, pena za tesnjenje ali zgolj splošna umazanija iz postopkov lahko konča na okenskem steklu, okvirjih in okovju, kar je lahko zelo težko odstraniti. To lahko celo vpliva ​​na delovanje oken. Ključnega pomena je, da pravilno zaščitite svoja okna za ves čas vašega projekta prenove.   Okna je mogoče zaščititi s standardno PVC zaščitno folijo, pritrjeno s krep trakom ali raztegljivo folijo, maskirnim materialom, ki lahko pokrije velike površine, se dobro raztegne in se trdno in tesno prilepi na zaščiteno površino.   S folijo prekrijte steklo, okvirje in tečaje. Krep trak previdno pritrdite na druge izpostavljene površine. Po končanem delu je krep trak enostavno odstraniti. Ne pušča ostankov. Stavbno pohištvo zaščitite zelo previdno, sicer lahko vdor kemikalij ali prahu kasneje vpliva na njihovo dobro delovanje. Okna naj ne ostanejo zaprta, saj se po nanosu mavca, barve in lepil ob odprtih oknih veliko hitreje posušijo in strdijo, prav tako s tem poskrbite za ustrezno prezračevanje.

ZASCITA TAL PRED PRENOVO
Zaščita tal pred prenovo.

Če je mogoče, najprej odstranite vse snemljive dele oken, kot so pokrovi tečajev, pololive, zračniki in zaščita pred mrčesom. Čeprav ni vedno treba odstraniti pololiv, je to včasih edini način zaščite pred nenamernimi poškodbami ali vdorom umazanije. Z odstranjenimi pololivami zmanjšate tudi območje potencialnega dostopa umazanije in prahu do okvirjev in stekla. Če odstranite pololive, ne pozabite imeti na voljo začasne ročice, da boste lahko med obnovitvenimi deli odpirali in zapirali okna. Če imate drsna okna, zaščitite tudi vodila.   Če vaš projekt prenove vključuje namestitev povsem novih oken, z njih nujno odstranite vse zaščitne materiale. Čeprav se zdi, da so popolnoma nova okna popolnoma zaščitena, je vseeno potrebno takoj po vgradnji popolnoma odstraniti vse te materiale. Nato skrbno operite nova okna in jih prikrijte s folijo in s trakom, preden nadaljujete z obnovitvenimi deli.   Kaj pa če se okna še vedno umažejo? Pomembno je, da se hitro odzovete, vendar dobro premislite, kaj boste storili. Svež madež ali madež umazanije iz obnovitvenih del lahko enostavno in varno odstranite z mehko krpo, namočeno v vroči vodi. Po potrebi dodajte nekaj blagega detergenta, na primer milo za pomivanje posode. Za zaščito okenskih okvirjev pred praskami in razbarvanjem, če jih je treba očistiti, lahko uporabite tudi posebna čistilna sredstva z nevtralnim pH.