Okna v otroški sobi – na kaj biti pozoren?

Pri pripravi otroške sobe morate biti pozorni na vsako podrobnost. Barve sten, pohištvo, igrače ipd. V tej sobi nastane čudovit otroški svet, popoln kraj za igro, učenje, sprostitev in spanje. Vendar le malo ljudi pomisli tudi na primerno izbiro oken za takšne sobice.

Velika okna omogočajo večji prehod svetlobe in s tem boljši izkoristek sončne svetlobe.

Otroška soba – ne glede na starost – je lahko cel svet. Zato ni čudno, da je to soba, ki ji namenjate največ pozornosti. Ko se osredotočate na dodatke, barve in igrače, lahko pozabite, da je tudi izbira ustreznega okna pomembna. Odločitev bo vplivala na samo mikroklimo v prostoru pa tudi na otrokovo varnost in sposobnost koncentracije na zabavo ali delo. Premočna sončna svetloba, pomanjkanje svežega zraka, hlad ali hrup so lahko zelo moteči dejavniki. Zato morate biti pri vgradnji oken za otroško sobo pozorni na več dejavnikov.

Izbira oken s povečano toplotno izolacijo bo omogočila, da se prostor ne pregreje ali izgubi toplote. Vzdrževanje konstantne temperature v prostoru pozitivno vpliva na kakovost zraka, preprečuje izsušitev kože, skrbi pa tudi za dihala.

V otroški sobi, kjer okna ne morejo biti vedno odprta ali odprta na kip, je pametno zagotoviti prezračevalni sistem, ki bo omogočal stalno izmenjavo zraka. Tako bo otrok zaščiten pred posledicami hipoksije, zaspanosti, pomanjkanjem koncentracije in draženjem. Pomanjkanje ustreznega prezračevanja je tudi nevarnost kopičenja vlage in posledično glivic, virusov in bakterij, ki so nevarne za otrokovo zdravje.

OTROSKA SOBA OKNA NARAVNA SVETLOBA
V otroški sobi zagotovite enakomerno razporeditev naravne svetlobe.

Igranje, učenje in spanje, ki ga prekinja zunanji hrup ni prijetno. Zato  pri izbiri oken v otroški sobi ne pozabite na visoko zvočno izolacijo. Tako hrup z ulice, bližnjega gradbišča ali železniške proge ne bo motil miru vašega otroka. Ne pozabite, da izpostavljenost dolgotrajnemu hrupu ni samo tveganje za težave s sluhom, temveč tudi za možnost pojava nespečnosti, anksiozne motnje ali agresije.

Otroška soba je predvsem prostor za razvoj otrokove domišljije skozi igro. To je kraj, ki se vsak dan spremeni v džunglo, piratsko ladjo, nogometno igrišče ali cirkus. Igrače lahko po naključju udarijo v steklo. Zato je dobro namestiti tudi varnostno steklo. Tako morebitni zadetek ne povzroči razbitja stekla in je možnost poškodbe minimalna. Da bi preprečili nesreče, premislite tudi na izbiro kljuke (pololive) s ključem z gumbom, ki bo varoval pred nenadnim odpiranjem okna. Ključa pa ne pozabite pustiti izven dosega najmlajših članov gospodinjstva.

OTROSKA SOBA OKNA OB DELOVNI POVRSINI
Okna naj bodo nameščena ob delovni mizi.