Kdaj je potrebno zamenjati okna?

Kakovostna okna bi morala učinkovito delovati več ali celo nekaj deset let. Vendar obstajajo situacije, ko jih je preprosto potrebno zamenjati prej. Sprememba trendov in razvoj tehnologije ni brez pomena. V nadaljevanju si preberite kaj je poleg želje po posodobitvi oken znak, da bi morali resno razmisliti o njihovi zamenjavi?

MENJAVA OKEN
Menjava oken

Okna ne samo, da osvetljujejo notranje prostore, zagotavljajo kroženje zraka ali predstavljajo okvir za čudovit pogled na zunanjost, temveč tudi vsak dan ščitijo pred neugodnimi vremenskimi razmerami in hrupom. Neprekinjeno izkoriščanje materiala v kombinaciji z nepravilnim čiščenjem in vzdrževanjem pomeni, da je potrebno okna, čeprav naj bi jih uporabljali več let, pogosto zamenjati že prej. Poleg vidika trajnih poškodb okvirja ali stekla, do katerih je prišlo zaradi nesreče, kot je nepazljivo brcanje nogometne žoge ali namerni vdor, je potrebno biti pozoren še na nekaj drugih situacij.

Okna bi morala dobro tesniti. Zahvaljujoč temu ščitijo pred prekomerno toploto in mrazom v prostoru, kar zagotavlja prijetno mikroklimo.

Spremenljiva temperatura ne vpliva samo na počutje, temveč tudi na finančne vidike, ko je v vročem ali hladnem prostoru potrebna stalna uporaba klimatske naprave ali ogrevanja. Če se kljub vzdrževanju in nastavitvam kakovost toplotne izolacije oken zmanjša in računi iz leta v leto naraščajo, jih je potrebno zamenjati.

TESNJENJE OKEN
Tesnjenje oken

Čeprav hrup že nekaj časa ni več slišen, to še ne pomeni, da ni moteč ali celo zdravju nevaren. Lahko povzroči stalno razdražljivost, pomanjkanje ali težave s spanjem ter z visoko in stalno intenzivnostjo težav s sluhom. Slaba zvočna izolacija oken je lahko povezana s samim oknom, vključno s pomanjkanjem tesnosti, pa tudi s povečanjem količine hrupa zunaj. To je še en signal, da je potrebno okna zamenjati. Pri izbiri novih oken morate biti pozorni tudi na ta vidik in če na primer živite na prometni ulici, posegajte po zvočno izoliranih oknih.

Drugi signal je, ko okno preneha pravilno delovati. To pomeni da ga ni mogoče odpreti ali zapreti ali kadar ne morete uporabiti dodatnih funkcij, kot je zgornji nagib okna ali mikro prezračevanje. To ni le moteče, ampak lahko negativno vpliva tudi na varnost uporabe.

Ker bi morala okna pravilno delovati več desetletij, se lahko v tem času pojavi tudi vidik spreminjanja estetike, trendov ali parametrov. Čeprav to niso najpomembnejši razlogi, lahko estetska in tehnična posodobitev prispeva k zagotavljanju potrebnega udobja za uporabnike gospodinjstev ali stavb. V tem primeru se ne splača sprejemati naglih odločitev, ampak izkoristite čas prenove. Posledično namestitev novih oken kot del večjega načrta ne bo tako obremenjujoča. Poleg tega je priložnost, da izberete nov material in slog oken, ki se bosta ujemala s spreminjajočo se zunanjo in notranjo razporeditvijo stavbe, in celo možnost, da klasična okna spremenite v zasteklitev velikega formata. Vredno je izkoristiti ta trenutek in tako zagotoviti doslednost in harmonijo bivanja.

MONTAZA NOVIH OKEN
Montaža novih oken

Ste ugotovili, da je vaša okna potrebno zamenjati? Če ne veste, kateri sistem izbrati, izkoristite znanje in izkušnje naših strokovnjakov. Pišite nam, odgovorili vam bomo na vaša vprašanja in vam pomagali pri izbiri.

Ne spreglejte naših najboljših PVC profilov:

BluEvolution 92, BluEvolution 82, Salamander 76