Panoramska okna – vrata – stene

Zasteklitve velike velikosti so znak današnjega časa. Sinonim modernosti in razkošja, ki povečuje privlačnost nepremičnin. Skoraj vsak graditelj hiše sanja o velikem oknu s pogledom na čudovit vrt. Velika zasteklitev je trenutno v modi in ima številne prednosti. V prostor prinaša več svetlobe, kar pomeni boljše počutje članov gospodinjstva že ob zgodnjih jutranjih urah. Zaradi dobre razsvetljave se zmanjša poraba umetne svetlobe, s tem pa tudi strošek elektrike. Poleg tega pogled skozi veliko okensko površino okoliškega sveta in narave daje spodbudno pozitivno energijo in vam omogoča, da dobro začnete dan. Tako velik zastekljen prostor naredi notranjost tudi vizualno večjo.

PANORAMSKA TERASNA VRATA
Panoramska terasna okna

Včasih se izraz panoramsko okno uporablja za vsa okna velikih površin, ne glede na to, ali se uporabljajo tudi kot vrata za izhod na teraso. Imajo pa vsa takšna okna skupni imenovalec – okna imajo zelo veliko površino, ki pogosto zastekli celotno steno. Okna te vrste so med najbolj priljubljenimi zaradi preprostosti uporabe in številnih drugih prednosti.

HISA STEKLENE POVRSINE
Sodobna hiša z veliko steklenih površin

Način odpiranja velikih zasteklitev

Pri velikih zasteklitvah je najpomembnejša izbira sistema, ki omogoča njegovo odpiranje. Zastekljen izhod na teraso je običajno razdeljen na več segmentov. S tremi deli je le eden od njih premičen, s štirimi pa srednja dva (stranski so običajno fiksni). V izvedbi harmonike so vsa krila premična.

Okna, opremljena z dvižno drsnimi sistemi, se odprejo po pravilnem prestavljanju ročaja in dviganju krila. Ko je ročaj v zaprtem položaju, krilo pade in se zaskoči. Lahko jih pustite odprte v katerem koli položaju, brez strahu pred spontanim zapiranjem ali celo poškodbami stekla med močnim vetrom. Ta model omogoča zasteklitev z zelo velikim območjem – z delitvijo na krila do 12 m. Dvižno drsna okna so manj priljubljena, ker so v osnovi dražja. Rahlo zapleten mehanizem sam poviša ceno, vendar tu obstaja določena prednost. Na ta način zapiranja okna pozitivno vpliva na tesnost celotnega prostora, saj odpravlja puščanje zraka od zunaj.

Drsna vrata je dobro izbrati v različici z nizkim pragom ali popolnoma brez njega, saj preprečuje, da bi se spotaknili in ljudem z omejeno mobilnostjo olajšali izhod na teraso. Standardna višina praga je 7 cm. Nizka različica je približno 2 cm. Običajno je takšen prag izdelan iz aluminijastih ali PVC profilov, ki imajo tako profiliran naklon, da se gladko povežejo s tlemi terase. Dvižna in drsna vrata so lahko popolnoma brez pragov. Na talni površini je samo tesnilo, ki se dviga ali spušča, ko se vrata premikajo, prag je skrit v talnih plasteh. Po zapiranju krila se tesnilo prilagaja spodnjemu elementu praga in tako zagotavlja tesnost, medtem ko z odprtim prehodom ne štrli nad nivo tal.

NIZKI PRAG
Nizki prag

Najbolj sodobna rešitev pa so zložljivi in ​​drsni sistemi. Omogočajo skoraj popolno odpiranje steklene predelne stene. Krili vrat se kot harmonika zložijo in ne zavzamejo veliko prostora. Lahko se odprejo navznoter ali navzven in se premaknejo v desno in/ali levo.

Panoramska okna v tej konfiguraciji se uporabljajo v dnevnih sobah in nagibnih in drsnih vratih kot izhod na teraso. Ceno panoramskih nagibnih in drsnih oken določajo material, iz katerega so izdelana in število stekla, uporabljenega za njihovo izdelavo.

Uporaba panoramskih oken

Velike zasteklitve, kot so panoramska okna doma, pridobivajo na priljubljenosti. Pogled na naravo iz dnevne sobe je nedvomno zanimiva izkušnja in ima pozitiven vpliv na bivanje. Večja kot je zastekljena površina, več naravne svetlobe vstopi, kar izboljša razpoloženje. Dimenzije panoramskih oken so odločilne, še posebej, če jih boste uporabili kot vhodna vrata. Zahvaljujoč njim imate boljši vpogled v naravo ali bolj zanimiv pogled na zimski vrt.

PANORAMSKA STENA
Panoramska zasteklitev

Ko izbirate panoramska okna za dnevno sobo s pogledom na vrt, najprej upoštevajte prostor, ki ga želite zastekliti in dimenzije panoramskih oken. Upoštevati je potrebno, da morajo imeti velika okna ustrezne sisteme za pritrditev in odpiranje, da so udobna za uporabo. Za vzdrževanje ustrezne izolacije pozimi ali v hladnih dneh je najbolje uporabiti panoramska okna v dnevni sobi z več okni. To bo zagotovilo boljšo toplotno in zvočno izolacijo.

Prednosti in pomanjkljivosti panoramskih oken

Panoramska okna povzročijo, da v prostor vstopi veliko naravne svetlobe, kar je povezano s povečanim udobjem. Tako velike površine pomenijo, da notranjost naravno ogreva sončna svetloba. Pozimi je to prednost, poleti pa lahko prispeva k občutnemu ogrevanju prostora. Zaradi tega je dobro razmišljati o namestitvi senčil, kot so na primer zunanje žaluzije ali zunanje rolete. Okna velikega formata naredijo notranjost ne samo svetlo, ampak tudi veliko in prostorno. Zahvaljujoč takšnim oknom lahko uživate v čudovitem pogledu, poleg tega pa postane prostor tudi del terase ali vrta. Sodobne rešitve v obliki zelo ozkih okvirjev, skritih v toplotnoizolacijski plasti stene, dajejo priložnost za dosego učinka steklenih sten. Panoramske stene nam še posebej prav pridejo pri vnašanju pohištva in drugih večjih kosov v notranjost objekta.

Površina panoramskih oken je pomanjkljivost, če jih morate očistiti. Eden od dejavnikov, ki vas lahko odvrne od uporabe te rešitve, je nedvomno tudi cenam, saj panoramska okna povečajo stroške gradnje hiše.

Panoramska terasna okna

Okna s pogledom na teraso so po navadi največja ali pa si vsaj mnogi želijo na ta način prikazati svojo teraso in dnevno sobo, zato morajo panoramska terasna okna izpolnjevati ne le estetske pogoje, ampak tudi pozimi ne smejo ohladiti notranjosti dnevne sobe. Ščititi morajo pred vnašanjem peska, listja ipd. v notranjost.

PANORAMSKA ZASTEKLITEV Z IZHODOM NA TERASO
Panoramska zasteklitev z izhodom na teraso

Panoramska okna v kuhinji

Panoramsko okno v kuhinji mora biti dovolj veliko, da zagotavlja veliko svetlobe, ki bo vstopila v notranjost in osvetlila kuhinjo. Delo v takšni sobi bo čisti užitek. Panoramska okna v kuhinji v obliki vodoravnih oken so zelo priljubljena. Dimenzije panoramskih oken za kuhinjo so različne in jih lahko izbirate glede na velikost prostora, ki ga imate. Okna, ki se lahko odpirajo, so po navadi opremljena z nagibnim in drsnim mehanizmom. Če je mogoče, je treba kuhinjsko okno oblikovati tako, da je obrnjeno proti vrtu ali ulici. Tako boste lahko na primer pazili na igranje otrok na vrtu, ne da bi to motilo vaše delo. V tem primeru dobro delujeta tudi nagibna in drsna okna, če jih boste morali odpreti na hitro in reagirati na nevarno situacijo.

PANORAMSKA ZASTEKLITEV STEKLENE STENE
Kuhinja in dnevna soba s celotnimi fiksnimi stenami

Dimenzije in površine oken se povečujejo

Zasteklitev v naših domovih raste in vedno več jih je. V srednje veliki hiši okna zasedajo povprečno površino več kot 30 kvadratnih metrov. Obstajajo hiše, kjer je površina oken lahko večja od 60 in celo več kot 80 kvadratnih metrov. V takšnih primerih imajo hiše zelo velika okna, ki pogosto tvorijo celoten zunanji zid. Vrtna fasada v obliki zasteklitve po celotni širini stene izgleda izjemno privlačna. Zgrajena je tako, da v enem setu združite odprta vrata, običajno drsna s fiksno zasteklitvijo. Takšna stena je lahko široka nekaj metrov.

HISA Z VELIKIMI STEKLENIMI STENAMI
Hiša z velikimi steklenimi stenami.

Panoramska okna: odprta ali fiksna?

Ko načrtujete velike zasteklitve, se morate najprej odločiti, kateri deli so lahko fiksni, neodprti (se ne odpirajo). Okvir takšnih izdelkov je tanjši in nima okovja, zato so cenejši in kažejo boljšo toplotno in zvočno izolacijo kot odprte različice. Dobro je načrtovati fiksna panoramska okna v pritličju, kjer jih je enostavno čistiti, na primer s terase. Velika prednost fiksnih panoramskih oken je, da so lahko izdelana iz ene steklene plošče, brez delitev, v veliko večji velikosti od odprtih različic. Tako lahko dosežete učinek nevidne particije.

Toplotna izolacija

Pri nameščanju panoramskih oken v vašem domu je treba upoštevati veliko dejavnikov. Najpomembnejša je toplotna izolacija takšnega okna, ki jo opisuje koeficient prenosa toplote (manjši je, manj toplote uhaja iz notranjosti). Prav tako je pomembna ureditev posameznih oken v hiši glede na okolje. V tem primeru je dobro uporabiti nasvet arhitekta, ki zgradbo oblikuje. Pomembno vprašanje z vidika funkcionalnosti je tudi delitev in odpiranje smeri posameznih kril ter pogled, ki bo za takšnim oknom.

FIKSNO PANORAMSKO OKNO
Fiksno panoramsko okno

Vgradnja panoramskih oken

Vgradnja velike zasteklitve zahteva posebno skrb in pogosto tudi specializirano opremo, na primer žerjav. To je naloga za strokovnjake, ki ne bodo samo pravilno vstavili oken, temveč tudi prilagodili okovje in mehanizme.

Naša ekipa je strokovno usposobljena tudi za montaže velikih zasteklitev.